Annonse


Norsk løsning i Linux iPaq

Innen embedded utvikling er norske Trolltech i ferd med å bli en av de hotteste selskapene. Sammen med det tyske selskapet LISA Systems har Trolltech laget en Linux-løsning for Compaq sin lomme-PC, iPaq.

På CeBIT-messen som starter i Hannover neste uke skal Trolltech og LISA vise frem sin Linux iPaq.

Henvender seg til utviklere

– Når vil dette produktet være til salgs?

– Denne iPaq-en kan allerede kjøpes hos LISA Systems i Hamburg. Det er for øyeblikket snakk om en såkalt utviklerversjon. Det vil si at kundegruppen i første rekke er program-utviklere som ønsker å utvikle spesialsydde løsninger for vertikale markeder basert på Qt/Embedded og hardwaren fra Compaq, forteller salgssjef i Trolltech, Hogne Tjemsland, til ITavisen.no

Annonse


Den Linux-baserte iPAq-en representerer det første prosjektet i et samarbeid som setter sammen LISA Systems mLinux, embedded Linux med Trolltechs Qt/Embedded og Qt Palmtop Environment.

Fjerner Pocket PC

Trolltech har ikke inngått et samarbeid med Compaq, med kun med det tyske programvareselskapet. Det LISA Systems gjør er å fjerne Pocket PC i iPaq til fordel for mLinux, Qt/Embedded og Qt Palm Environment. LISA Systems kjøper iPaq-ene fra Compaq og selger dem videre med den nye programvaren.

– Hvilken muligheter ligger i Qt Palmtop Environment og Qt Embedded GUI, og hvilken »roller» spiller de en i en håndholdt enhet?

– Qt/Embedded er basisen for alt som tegnes på skjermen. Her finnes det funksjonaliteter for å lage alle mulige slags vinduer, menyer, lister, knapper osv.

– Qt Palmtop Environment er implementert i Qt/Embedded. Her finnes en rekke applikasjoner som adressebok, kalkulator, kalender MPEG/MP3-spiller, teksteditor med mer. I tillegg finnes en rekke spill man kan kose seg med. Sist men ikke minst finnes det ikke mindre enn fem ulike måter å skrive inn tekst på. I tillegg kan kan bruke en nettleser fra for eksempel Opera, og med dette har man en veldig slagkraftig programvarepakke, sier Tjemsland.

Slagkraftig alternativ

I første omgang ser Tjemsland Qt Palmtop Environment som en slagkraftig pakke for spesialsydde enheter, men etter hvert tror han det kan bli et slagkraftig alternativ til Pocket PC og Palm Pilot.

– Hva gjør denne iPaq-en til et bedre produkt enn iPaq med Windows Pocket PC?

– For øyeblikket er ikke dette en direkte konkurrent til Pocket PC på PDA. På sikt kan dette imidlertid fort bli en realitet. Først må imidlertid en rekke funksjonalitet på plass. Første målgruppe er som sagt programmerere som ønsker å utvikle spesialsydde enheter for det vertikale markeder.

Linux iPaq som LISA selger inneholder dette:

-Trolltech rammeverk og vindusbaserte system

-Trolltechs Qt Plamtop Environment som inkluderer kalender programvare, samt spill og en MPEG spiller

-Standard komponenter fra LISA Systems med mLimnux embedded med nettilgang, nettleser og filhåndterer basert på KDE desktopp miljø.

-LISA Systems sørger for nøkkelfunksjoner som: Power Mangament for Linux-kjernen, nettleser som inkluderer css-, ssl-, og javascript funksjonalitet, nettilgang med Nokia cardphone og HSCSD eller via gprs-telefon, og JFFS som gjør at man kan bruke flash og multibruker innlogging.

Unikt norsk selskap

Trolltech er et relativt unikt selskap i norsk målestokk. Ikke bare har de klart å gjøre seg bemerket i flere verdensdeler, med de opplever også suksess i tider da alle andre opplever motgang.

Deres hovedprodukt Qt er en standard for utviklingsverktøy for programmeringsspråket C++, men det er den nedskalerte versjonen Qt Embedded som nå er i søkelyset.

Fra første stund har selskapet rettet seg mot globale aktører og har i dag ansatte fra 15 ulike nasjoner, og kontor i fire land. Hjemmesidene finnes ikke på norsk språk og markedsavdelingen har alltid vært på et minimum, mens utviklerne til enhver tid har stått i sentrum.

Ikke overraskende er Trolltech gode venner med Opera Software, som også har stort fokus på Embedded markedet med sin Opera nettleser. Blant annet i Sør-Korea er de to selskapene vært med i et felles samarbeidsprosjekt.

Compaq planlegger ikke iPaq-Linux

Det ingen planer fra oss om å levere iPAQ med Linux, men iPAQ’en støtterdette slik at da blir det opp til kunden om han ønsker å estatte Pocket PCversjonen som den blir levert med, opplyser produktsjef for mobile nyheter i Compaq Norge, Ståle Arnsen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse