Annonse


Full Napster-blokk på Onsdag…?

Napster og plateindustrien har i det minste blitt enige på ett punkt: tusenvis av de opphavsrettsbeskyttede filene som fritt utveksles via tjenesten må blokkeres ut av søkemotoren.

Vi har hørt snakk om dette før, og de første forsøkene på å filtrere ut artister og låter er allerede iverksatt – uten de helt store resultatene (se forøvrig Napster går som før).

De fleste artistnavn lar seg fremdeles lett søke på, og mye av problemet ligger i følge Napster i at det finnes et utall forkskjellige måter å skrive filnavnene på.

Svartelisten

De store plateselskapene har nå overlevert en liste over materiale som skal blokkeres. I første omgang er det snakk om ubeskjedne 135.000 titler som må vekk. Ifølge TechTV ser det ut som om Sony’s 46.000 bidrag til denne listen faktisk mangler de nødvendige filnavnene for å effektivere filterne.

Annonse


Napster lover at de øvrige 89.000 låtene vil bli silt ut av søkemotoren innen Onsdag kveld, og mange forventer at dette blir det virkelige store skrittet som vil føre til frafall blant de over 60 millioner registrerte brukerne av filvekslingstjenesten. Den siste uken har nemlig antall brukere økt med 3 prosent. Gjennomsnittlig har Napster nå til en hver tid 1.66 millioner brukere, skriver TechTV.

Røverspråket

I forbindelse med forsøkene på filtrering, har det dukket opp en rekke nye tjenester som tilbyr lettvinte løsninger for å kryptere filnavnene på MP3-filene slik at de vil kunne slippe gjennom Napsters tilgivende filter. Disse tjenestene forkler filnavnene slik at de blir tilgjengelige for brukere som aktivt leter etter krypterte tekst-strofer.

Et meget enkelt eksempel vil være at “Madonna” blir gjort om til “adonnam”. Programmer som NapCameBack og Pig Encoder viser seg dog å være lite effektive, og Napster lover også å jobbe aktivt mot å sikre filtrene mot slike lettvinte bakveier.

Naturligvis har amerikanske advokater og opphavsrettsforsvarer gått til angrep mot disse nye anti-filter tjenestene, som anklages for å være direkte ymtet på å jukse seg forbi kopibeskyttelses-systemer.

Vi gjorde noen stikkprøver tirsdag 13. mars, og kunne konstatere at eventuelle filtere som i skrivende tidpsunkt er i bruk har lite å si for brukeropplevelsen…(selv om vi faktisk ikke uten videre klarte å oppdrive Madonnas “Music”)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse