Annonse


– PDA’en truer personvernet

Blant dingsene som truer personvernet er små håndholdte “spioner” som kartlegger din fysiske form og pumper dataene tilbake til markedsførere og andre med sans for pikante detaljer fra privatlivets sfære, hevder Richard Smith i amerikanske Privacy Foundation.

Ting som spionerer

Andre dingser Smith trekker frem som potensielle trusler er digitale musikkspillere som sporer dine lyttevaner, klokker, mobiltelefoner og kameraer med trådløs Internett-tilkobling.

– Det som bekymrer meg er hvor mye selskaper som driver med overvåkning av menneskers liv og vaner bygger inn i de elektroniske apparatene vi omgir oss med. De færreste vet hvor langt dette har gått, sier Smith til CNN.

Smith ble intervjuet i forkant av en tale med temaet “Gadgets that Spy”, som ble holdt under konferansen “Computers, Freedom and Privacy” torsdag denne uken. Her trakk han også frem konkrete eksempler på det han oppfatter som en virkelig alvorlig trussel mot personvern og privatlivets fred.

Annonse


Ringer hjem

En av dingsene som fikk gjennomgå av Smith er SportBrain, en treningsdings som kan bæres i beltet. SportBrain måler data fra bærerens bevegelser, kaloriforbruk og annet, som etter endt trening kan sendes via en mobiltelefon til produsentens hjemmeside.

Smith spør hvorfor produktene ikke kommunniserer med forbrukernes egne datamaskiner istedet for å “ringe hjem” til moderbedriften. Svaret er simpelthen at selskapet trenger dataene for å rette produktene direkte til bestemte grupper av forbrukere, mener Smith.

SportBrain og produsenter av lignende produkter mener Smith med dette skyter fullstendig over mål.

– Dette har ingenting med personvern å gjøre, sier Greg van den Dries i SportBrain. – Vi selger ikke data – vi er ikke noe hemningsløst Internett-selskap. Vi tjener penger på å selge maskinvare.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse