Annonse


8 gigabit surf – ja takk!

I @-bygget på Vollebekk i Oslo åpnet ISP-giganten 1250 flunkende nye kvadratmeter, med teoretisk plass til rundt 10.000(!) servere i nærmere 500 serverskap.

Linjekapasiteten ut av huset er ved åpningen 2,4 Gb/s, men dette vil økes til om lag 8Gb/s innen nyttår. Det betyr eksempelvis si at en fil på 1MB kan leveres samtidig til 1000 brukere på ett sekund.

WorldCom kundeskap
Slik stua til enhver ugift WorldCom-tekniker ser ut.

Via proffer til småbrukere

La det være sagt med en gang: Dette er i første rekke ikke en tjeneste for allemannsen. Primærmålgruppen er ASP-bedrifter (som tilbyr programmer og tjenester som kjøres direkte fra servere) og selvsagt mer tradisjonelle ISP-er. Minimumstilbudet er nemlig 1Mb/s båndbredde og et halvt skap til serveren. Pris: Knappe 15.000 i måneden. Har du litt større ambisjoner kan kanskje et helt skap og 4 Mb/s til vel 32.000 være noe å ønske seg til farsdagen. Hva du putter i skapet er opp til deg.

Dette betyr at mye av infrastrukturen for å enkelt kunne tilby rimeligere webhotell-tjenester nå er blitt lettere tilgjengelig. Det er i og for seg ikke så mye nytt WorldCom presenterer, men de gjør det i en smule større skala enn vi er vant til, og gir absolutt konkurrentene noe å tygge på. KPNQwest her et temmelig identisk, men langt mindre, server-rom som åpnet i Oslo høsten 2000. Vi venter i spenning på første priskrig.

Annonse


WorldCom kjøling
WorldCom lover konstant 21 grader i skapene, men vi får vel godta dette.

Sikkerhet og tilgjengelighet

Serverhallen, eller co-location-senteret som det kalles, er fullspekket med sikkerhetsforanstaltninger, og er så overvåket at selv BigBrother-produsentene ville rødme. 600 såkalte sikkerhetspunkter følges kontinuerlig både fra Norge og utlandet, og det er både dobbel og trippel redundans på alt fra kjøling og brannsikring til nettverk og strøm.

WorldCom leverer kun de basale tjenestene plass og båndbredde, og sørger for at dette til enhver tid er 100% tilgjengelig. Tjenester oppå dette igjen leveres av samarbeidspartnere og 3. parts leverandører.

Det som kanskje skiller WorldCom sitt serverhus fra en del av de andre aktørene er den fysiske tilgjengeligheten for kundene. De som har fått de rette adgangsbevisene har tilgang til sitt eget utstyr 24 timer i døgnet.

Visker ut landegrenser

WorldCom Norge er sammenslåelsen av UUNET og WorldCom. UUNET transporterer 60% av verdens internettrafikk på sine linjer.

Selskapet garanterer at en rundtur i Europa skal ta maksimalt 85 millisekunder, men i praksis tar det om lag 23 ms (for detaljer, se www.uu.net/network/latency/). Det betyr at brukerne vil merke minimal forskjell om de henter data fra en server som fysisk befinner seg i den andre enden av Europa.

Over dammen tar det knappe 90 ms, her er garantien 120 ms mellom London og New York.

WorldCom Lerdal Rotnes
Customer Service Manager Erik Lerdal (til venstre) har bokstavelig talt holdt prosjektet i trådene. Her sammen med en temmelig fornøyd Sales & Marketing Director Jan Ola Rotnes.

20-30% markedsandel

WorldCom tar sikte på å kapre 20-30% av det norske markedet for housing-tjenester, ifølge Sales & Marketing Director Jan Ola Rotnes i WorldCom. Dette markedet domineres i dag av Nextra, Tele2, KPNQwest, Enitel, ElTele og Tele1Europe.

– Vi anslår markedet til «noen hundre millioner kroner», avhengig av hvor mye man tar med av tjenestene som leveres rundt housing-tjenestene, sier Rotnes til ITavisen.no.

Business Dev. Manager Joe Sörensen opplyser at UUNET og WorldCom nå også sikter seg mer direkte inn på markedene lenger opp i verdikjeden, som IP-telefoni og ASP-tjenester.

– UUNET transporterer i dag 60% av verdens internettrafikk. Å kapre større andeler her vil være uforholdsmessig kostbart, sammenlignet med å tilby tjenester i laget over infrastrukturen som eksisterer, påpeker Sörensen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse