Annonse


Vil vinne PDA-kamp med Linux

Sharp vil bli den første av de store PDA-produsentene som introduserer en Linux-basert PDA, hevder Hiroshi Uno, sjef for selskapets divisjon for mobile systemet. Allerede oktober i år regner de med å lansere sin Linux PDA for det europeiske og amerikanske markedet.

I Japan er Sharp Electronics en av de ledende aktørene på markedet med sin PDA, Zaurus, som kjører på ett properitært system.

Zaurus trues på hjemmemarkedet

I det lokale markedet har Zaurus møtt stadig større konkurranse fra Palm, Handspring og Sony. I tillegg har Microsoft introdusert sin Pocket PC, som man venter vil spise store markedsandeler.,

Det globale markedet for PDA-er er ventet å møte en svært sterk vekst i løpet av de neste årene. I følge Dataquest vil det i 2004 bli solgt 33.7 millioner håndholdte enheter mot 9,39 millioner i 2000.

Annonse


Gartner spår at Palm OS vil være å finne i nærmere 69 prosent av enhetene i 2004. Det antas at Microsoft CE vil benyttes i 17 prosent av dem, mens man tror at Symbians programvare kun vil være i 14 prosent av de håndholdte enhetene.

Flere selskaper lager Embedded Linux

Ingen av de store PDA-produsentene benytter Linux OS i sine PDA-er, men i Sør-Korea har blant annet selskapet PalmPalm Technologies utviklet et eget Linux OS for håndholdte ved navn Tynux.

Dette operativsystemet skal blant annet benyttes i en kommende UMTS-telefon som SK Telecom produserer.

I tillegg har et selskap som Red Hat lansert, at de nå lager en egen nedskalert versjon av sitt OS for det håndholdte markedet. Også prosessorselskapet Transmeta satser på dette markedet med sitt OS, Mobile Linux.

– Linux gir frihet

I løpet av 2002 håper Sharp å ha solgt en million enheter av sin Linux håndholdte. De har i følge ZDnet gjort et bevisst valg i forhold til å satse på åpen kildekode, i stedet for det properitære systemet de i dag benytter.

Uno sier til ZDnet, at deres valg av Linux OS, gir selskapet større frihet når det kommer til utvikling av brukerprogram og løsninger.

Sharp er nå i samtaler med en rekke ikke-japanske selskaper, inkludert et prosessorselskap, for å utvikle et Linux OS for håndholdte. I tillegg håper man å tiltrekke seg en rekke programmerere. Målet er å ha 10.000 programvareapplikasjoner skrevet i Java, ett år etter lanseringen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse