Annonse


Trio bak raske mobile tjenester

-Kjøpesentre, flyplasser og messer blir blant målgruppene, sier direktør for eksternt tjenestemarked i Telenor Mobil, Lars Christian Iuel.

– Når du om ett år går inn på et kjøpesenter vil du passere gjennom en sone der mobilterminalen din vil kunne motta oversikt over alle butikker og alle tilbud i kjøpesenteret. Informasjonen lagres i terminalen, og dermed vil du kunne foreta bestillinger, reservasjoner og kjøp også ved hjelp av dagens GSM/GPRS – nett.

Blander teknologier

Teknologien som skal brukes er såkalt Bluetooth, men løsningen kan også benytte seg av WLAN (Wireless Local Area Network). Disse teknologiene har relativt kort rekkevidde, men til gjengjeld svært høy kapasitet for overføring av data.

I følge pressemeldingen fra Telenor er planen er å utvikle basestasjoner og informasjonssystemer som vil koste lite både å installere og drifte.

Annonse


Nye tjenester

Telenor hevder den økende bruken av mobile terminaler, sammen med trådløs teknologi som Bluetooth og WLAN, vil bane vei for helt nye tjenester.

– Mobiltelefoner med begrensede datafunksjoner vil forvandles til mobile multimediaterminaler, mener Haakon Bryhni, ansvarlig for trådløs teknologi i Birdstep.

– Truer ikke mobil

Telenor Mobil mener likevel at at WLAN og Bluetooth ikke skal konkurrere ut GPRS og UMTS. De ser dem heller som supplerende teknologier. Også den tredje partneren Ericsson støtter dette.

– Vi ser på WLAN og Bluetooth som teknologier som vil supplere den normale aksessen til 3G/UMTS i avgrensede høytrafikksoner. Samarbeidet med Telenor Mobil og Birdstep må sees i forhold til dette, og som en ytterlige styrking av våre aktiviteter i det norske marked, sier Mikael Kruhsberg, Vice President i Ericsson AS.

Samarbeider om hva

Ericsson Norge, Birdstep og Telenor Mobil har inngått en samarbeidsavtale der partene forplikter seg til å delta fram til gitte milepæler. Ved hver av disse milepælene, kan partene velge å trekke seg ut.

Birdstep skal levere programvare og Ericsson Bloothooth basestasjoner og mobilterminaler til prosjektet. Telenor Mobil bidrar med kunnskap om markedet og teknologisk kompetanse.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse