Annonse


– Mobilen steker ikke hjernen

Mobiltelefoner avgir elektromagnetisk stråling, og det kan man ikke gjøre noe med. Men effekten er altfor lav til å varme opp hodet ditt, forsikrer direktør Christer Törnevik i Ericsson FoU.

Elektromagnetiske felt er nødvendige, og er ikke noe som vi kan ta bort hvis vi vil at mobiltelefonen fortsatt skal fungere.

Ingen effekt

Men uteffektene er mindre enn 250 milliWatt, altså mye lavere enn en vanlig lyspære. En Walkie-Talkie har til sammenligning en effekt på 5W.

Dette forteller direktør Törnevik på et seminar om mobiltelefoner og helse i Oslo, et seminar i regi av NORTIB.

Annonse


– Mobiltelefoner kan ikke varme opp hjernen. Effekten er altfor lav, og bare en liten del av den elektromagnetiske strålingen absorberes av hodet, forsikrer Törnevik.

– Den største oppvarmingseffekten som er målt er en økning på 0,2 grader Celsius, som er ubetydelig sammenlignet med vanlige temperaturvariasjoner i miljøet, sier Törnevik.

Så hvorfor blir du da varm i hodet når du snakker lenge på mobilen?

– Selve telefonen varmes opp, og da den naturligvis igjen varme opp området rundt øret eller hånden din, men det har ingenting med strålingen å gjøre, forklarer Törnevik.

Forsikrer om testing

Ericsson forsikrer om at alle telefonene de produserer blir grundig testet, og først og fremst målt opp mot de angitt sikkerhetsgrensene for SAR (Specific Absorption Rate)-verdier.

Les artikkelen om SAR-målinger nedenfor – som gir deg verdiene på flere av de mobiltelefonen du finner på markedet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse