Annonse


Oppgradert PC skaper WinXP-trøbbel

Kopibeskyttelsen i Windows XP kan skape problemer for de som liker å oppgradere PC-en sin, skriver ZDNet.

Det har alltid vært slik at hver Windows-lisens bare gjelder for en PC. Microsoft liker naturligvis ikke at mange kopierer operativsystemet fra venner og arbeidskollegaer, i stedet for å kjøpe en egen lisens til PC-en sin.

Kunstig Intelligens?

I den nye Windows XP håper programvaregiganten å forhindre at dette skjer ved å ta i bruk en ny avansert anti-piratkopieringssystem med kunstig intelligens. Det skal altså ikke være mulig å installere en og samme Windows XP-versjon på andre maskiner enn den man har kjøpt lisens for.

Ulempen er bare at det nye systemet er så intelligent at hvis du gjør store hardware-forandringer i maskinen din, så tror Windows at det er snakk om en helt ny maskin. Og hva gjør den da? Jo, den deaktiverer seg selv, og du sitter igjen med en maskin hvor operativsystemet har låst seg.

Annonse


Den avanserte kopibeskyttelsen heter Windows Product Activation (WPA), og generer aktiveringskoden sin ut ifra maskinvarekonfigurasjonen på PC-en din. Når altså maskinvaren eller innstillingen forandres betraktelig, vil altså aktiveringskoden ikke lenger være gyldig.

Nytt lydkort? Ring Microsoft.

– Brukere vil være i stand til å forandre et par ting på PC-en sin, men hvis de gjør for store inngrep vil produktet deaktivere seg, sier Microsofts produktsjef Neil Laver til ZDNet.

For å få reaktivert operativsystemet, må brukerne ta kontakt med Microsoft for å informere om oppgraderingen av systemet sitt, og få tildelt en ny aktiveringskode. Da må man oppgi diverse informasjon om maskinvaren sin, såvel som produktnummeret på Windows, slik at Microsoft får sjekket at ikke flere maskiner har samme XP-kopi installert.

– Vi vil kunne se om du har aktivert Windows tidligere. Hvis dette er andre gangen du ringer inn vil vi reaktivere XP umiddelbart, men hvis det er 30. gangen vi hører fra deg skjønner vi at du driver piratvirksomhet, sier Laver.

Microsoft planlegger også aktivering av XP over Internett, men vil da bruke IP-informasjon til å sørge for at ikke det samme produktet blir registrert gjentatt ganger fra forskjellige steder.

Testet OK

Systemet har blitt testet flere steder, og Microsoft hevder at de fleste av brukerne synes systemet er greit når de først har skjønt hvordan det fungerer, ifølge ZDNet.

Bedrifter som kjøper volumlisenser på Windows XP vil sannsynligvis ikke bli utsatt for WPA-beskyttelsen, etter utbredt kritikk av systemet fra Microsofts bedriftskunder.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse