Annonse


TEST: Psion netBook

Har du noen gang forsøkt å organisere hverdagen ved hjelp av elektroniske tidsplanleggere? Da har du kanskje gjort deg noen tanker om hvor tungvint det faktisk er å legge inn avtaler og notater på disse dingsene.

Stor PDA

Psion netBook kommer i grenselandet mellom ordinære PDAer som du kan bære i lommen, og såkalte Notebooks, som er små bærbare PCer. Knyttet til et nettverk via trådløst LAN fungerer maskinen som en tynn klient, og kan brukes til alt fra søk og oppslag i databaser til datafangst, synkronisering og surfing på Internett.

Den store fordelen med en slik løsning fremfor de tradisjonelle bærbare PCene ligger i operativsystemet. Med et strømlinjeformet 32-bit operativsystem lagret i flashminnet er maskinen klar til bruk før du rekker å si “boot”. Vipp opp skjermen og du er i gang.

Med fullt batteri kan du skrive, surfe Internett (via eksternt modem) eller vise Powerpointpresentasjoner fra du kommer på jobb til lenge etter at du burde vært hjemme igjen.

Annonse


Enkel synkronisering

Vi hadde i en periode problemer med å få maskinen til å snakke med en PC med Windows 2000.

Etter å ha lastet ned en oppdatering fra Psions hjemmesider har problemet forsvunnet, og synkronisering av epost, kontakter, kalender og filer går smertefritt (testet med Outlook, skal også støtte Lotus SmartSuite og flere andre PIMer).

De fleste oppgaver gjennomsnittsbrukeren utfører på en ordinær PC vil også kunne utføres på en Psion netBook. Skriv rapporter, sett opp regneark, ta notater, sjekk kalender og legg inn nye avtaler, skriv e-post og send vedlegg.

I tillegg finnes en rekke programmer for regnskapsføring, ruteplanlegging, satellittnavigasjon, astronomi, medisin, spill og mye annet.

Mange av programmene kan lastes ned gratis fra Internett.

Fargeskjerm

Psion netBook har omtrent de samme applikasjonene som Psion 5MX og Revo Plus, men du verden hvor mye mer funksjonelt det fremstår når du jobber med disse programmene på en netBook!

Fargeskjermen med 256 farger er ikke all verden, men det er nok til å gi en behagelig brukeropplevelse. Kontrasten er god og skjermen er lettlest, selv om alle farger har et markert innslag av blått. Oppløsningen er på 640×480 punkter.

Mange muligheter

Maskinen kommer med 32 MB innbygget minne (kan utvides til 64 MB). Den har plass for CF-kort, og støtter IBMs Mirodrive. Minnet kan derfor lett bygges ut til over 1GB. NetBook har også plass for PCMCIA-kort, der du kan putte inn trådløst nettverk, modem eller andre eksterne enheter.

NetBook har også god støtte for Java. Størrelsen er 235x182x37 millimeter, og vekten er 1150 gram. Maskinen er robust, og skal tåle å falle på et tregulv fra 1 meters høyde.

Stiv pris

Det er det InCom i Drammen som representerer Psion i Norge. InCom har priset herligheten til 12.990 kroner med operativsystemet på CD rom. En utgave med operativsystemet på CompactFlash koster en ekstra 1.000-lapp, og ønsker du i tillegg det såkalte utviklingssettet er prisen nærmere 20.000 kroner.

Hvem var det som sa at »det beste i værda er gratis»?