Big Brother logo

Annonse


Big Brother doblet trafikken

Big Brother logoNIX (Norwegian Internet Exchange) er hovedtrafikkpunktet for Internett i Norge. Gjennom denne Ethernet-svitsjen ved Universitetet i Oslo går mesteparten av forbindelsene mellom landets Internett-leverandører.

Godt bilde

Noen av de største leverandørene har direkte forbindelser seg i mellom, men trafikken gjennom NIX gir et godt bilde av hvor mye vi nordmenn bruker nettet.

Fra natt til søndag tok det av for alvor. Aldri tidligere har så mange nordmenn vært på nett så lenge og så mye. Årsaken var etter all sannsynlighet at nettstedet til TV-serien Big Brother kom på lufta i helga, og alle skulle innom å kikke.

Dobling

– Vi kan ikke med sikkerhet si hva som er årsaken. Vi har verken lov til eller interesse av å sjekke hvor trafikken går. Men det vi kan si, er at trafikken nesten nøyaktig er doblet fra fredag til mandag sammenlignet med uka før, sier leder Kjetil Olsen i datanettverksgruppa ved Universitetet i Oslo.

Annonse


God kapasitet

Enkelte leverandører av Internettjenester har fått problemer med å takle den enorme trafikkøkningen. Men NIX har svært mye å gå på, selv om enkelte har hevdet at det har vært problemer her.

– Det dreier seg om en økning fra 400 til 800 mbit pr. sekund. Hvilket vil si at vi fremdeles bare bruker seks prosent av vår totale kapasitet, sier Olsen beroligende til ITavisen.no.

Nextra og UPC

Big Brother-nettstedet ligger hos Nextra. Norges største Internettleverandør. Det betyr at svært mye av trafikken mot Big Brother går internt i Nextras system, og dermed ikke berører NIX.

Nextra hevder de ikke har hatt nevneverdige problemer med å takle trafikkøkningen. Derimot har UPC/Chello hatt hikke. Dette skal nå være rettet opp etter en oppgraderingen av forbindelsen mellom Chello og NIX i natt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse