Annonse


Her er domenevinnerne

Post- og Teletilsynet kunne i dag, mandag 26. februar, kunngjøre de ti mest etterspurte domenenavnene. Under pressekonferansen sørget kjapp saksbehandling hos NORID (Norsk registreringstjeneste for Internett domenenavn) for at ti heldige vinnere ble plukket ut blant tusenvis av søkere.

Hele 43.795 søknader på nye domeneavnet ble registrert sist uke, før fristen gikk ut fredag 23. februar. Disse ble i dag satt opp i tilfeldig rekkefølge, og sendt over til NORID for umiddelbar saksbehandling parallelt med pressekonferansen. Samferdselsminister Terje Moe Gustavsen selv sto for det magiske F9-tastetrykket som genererte den tilfeldig listen. En drøy halvtime senere kom tildelingen av 10-på-topp domenene tilbake fra Norid.

Her er de ti mest etterspurte .no – domenenavnene, og firmaet som fikk gjennomslag for søknaden sin:

10 på topp

  • data.no – Enter 3D (208 søkere)
  • helse.no – Axon AS (197 søkere)
  • reklame.no – Tipssiden (192 søkere)
  • web.no – Gratissiden (158 søkere)
  • media.no – Eiendomsutvikling ANS (156 søkere)
  • nett.no – Hardanger Folkeblad AS (147 søkere)
  • service.no – Bergsnov Curriculum Vitae (116 søkere)
  • multimedia.no – Kyrre Dahl Radionytt (112 søkere)
  • por.no – Idium AS (85 søkere)
  • co.no – TDC Data & Consulting AS (69 søkere)

Annonse


– Bra politikk, kjedelig domener

– Når vi ser på de ti mest etterspurte domenenavnen, synes jeg nok folk har vært lite oppfinnsomme, sier Gustavsen, men legger til at det ikker er opp til ham, men til markedet å bestemme hva som er et godt domenenavn.

Men statsråden er likevel meget fornøyd med de nye reglene for tilordning av domeneavn. I henhold til de nye reglene, kan man nå ha opptil 15 domeneavn registrert under ett og samme firmanavn. Det kreves heller ikke lenger dokumentasjon av tilknytning mellom domenenavn og organisasjon.

– Vi ønsker ikke å overregulere ting. Vi har lagt vekt på å finne en god politikk som kommer forbrukerne til gode, hvor det går en hårfin og vanskelig balansegang mellom fleksibilitet og rettsikkerhet. Jeg synes vi er litt modige her, og det er ikke ofte at departementet gjør noe sånt, sier Gustavsen.

Den nye navnepolitikken finner du på www.norid.no/navnepolitikk.html.

Willy Jensen synes det var moro med sau.no.

Sau, ulv og slanking

Direktør i Post- og Teletilsynet, Willy Jensen, sier seg enig i at de ti mest etterspurte domenenavnene er en tanke kjedelige, og mener det er mer spennende ting å finne på plassene 11-15.

– Det er jo morsomt å se at hele 49 søkere har bedt om retten til å bruke sau.no. Det er flere enn både ulv.no, og slankekur.no, som kom på 15. plass, sier Jensen.

Av de nesten 44.000 søknadene, var 11.534 duplikater. Samtidig ble rundt 9.000 søknader avslått fordi de inneholdt navn som ikke var teknisk gyldige (f.eks www.no), eller sto på den såkalte “forbudt-listen”. På denne listen finner du blant annet navn som kongen.no, oslo.no, sex.no, og porno.no (men por.no er helt greit!).

Den komplette listen over reserverte og forbudte domeneavn finner du på www.norid.no/vedlegg-a.txt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse