piratskalle

Annonse


Piratkopiering via nett-disker

piratskalleFør var det relativt enkelt å finne frem til nettsider hvor kommersiell programvare var fritt tilgjengelig for kopiering.

Men de siste års stadig sperringer av servere etter utallige anmeldelser fra advokater og organisasjoner som Business Software Alliance (BSA) har gjort det mye vanskeligere for piratene og legge ut filene sine.

Virtuelle harddisker

Det hører nå til sjeldenhetene at ulovlig kopiert programvare og spill er åpent tilgjengelig på en eller annen hjemmeside opprettet under falskt navn.

Stadig flere programpirater benytter seg i stedet av det økende antall tjenester som nå tilbyr gratis lagringsplass på såkalte “virtuelle harddisker”.

Annonse


Anonymt og gratis

Gjennom nettsteder som FreeDrive, MySpace.com, i-drive, Xdrive og andre, kan hvem som helst opprette en anonym konto og få tildelt opptil flere hundre megabyte gratis lagringsplass.

Riktignok blir du bedt om å registrere deg med navn og e-postadresse, men det er naturligvis bare å fylle ut disse med fiktive data.

Når du har registrert kontoen for din virtuelle harddisk, blir du tildelt en egen mappe på tjenestetilbyderens filtjener, som du kan bruke til å lagre hva du skulle ønske av filer. Deler av mappen din kan deretter gjøres tilgjengelig for andre som også har en konto hos tjenestetilbyderen, som da bare trenger et passord for å laste ned filene dine.

– Et virkelig problem,

– Vi ser et virkelig problem her, fordi de som tilbyr virtuelle harddisker gjør det hele veldig enkelt. Piratene har virkelig oppdaget dette som en mulighet, og har utviklet avanserte rutiner for å flytte filene raskt og enkelt mellom de forskjellige tjenestene, sier Margo Miller i BSA.

Det er først og fremst meningen at mappen skal brukes til å for eksempel dele dokumenter med dine medarbeidere, eller gjøre feriebilder tilgjengelig for resten av familien, men det er ikke vanskelig å forestille seg hva uhederlige pirater kan benytte fri diskplass til: I beste tilfelle er det et ferskt dataspill, men barneporno og andre mer alvorlige saker blir også distribuert på denne måten.

Samarbeidsvillige nettdisker

– Noen av disse tjenestene opplever nok at en god del av trafikken kommer fra “warez”-miljøet, men de største retter heldigvis seg først og fremst mot forretningskunder og utveksling av vanlige dokumenter og bilder, sier Miller.

Når nettdisk-tilbyderne mottar tips om ulovlig aktivitet i brukernes kontoer fra instanser som BSA, er de som regel flinke til å få materialet fjernet.

– Stort sett er tjenestetilbyderne veldig samarbeidsvillige. Vi har for eksempel sendt over tusen notiser til Freedrive, som har vært veldig flinke og responsive med å stenge kontoer med ulovlig innhold, sier Miller til ITavisen.no.

Sprer filene

Det er ikke uvanlig at enkelte store piratgrupper sprer filene sine på hundrevis av kontoer, og skriver egne programmer som automatiserer registrerings- og innleggingsprosessene. På denne måten kan de raskt flyte filene rundt omkring, selv om noen kontoer blir stengt her og der av tjenestetilbyderne.

– Vi har mottatt henvendelser fra flere av disse selskapene, som ønsker informasjon om hvordan programvarepiratene jobber. Blant annet er det flere som har søkt informasjon om hva slags filnavn det er vanlig å bruke, så vi håper det betyr at tjenestetilbyderne jobber med å etablere egne kontrollrutiner, sier Miller.

I følge undersøkelser som BSA har gjennomført, er hele 34 prosent av programvaren som brukes i næringslivig ulovlig kopiert, noe som i fjor påførte verdens programvareselskaper et samlet tap på over hundre milliarder kroner.

Økokrim:- Økende problem

De fleste av de store virtuelle harddisk-tilbyderne holder til i USA, og Økokrim har foreløpig ikke mottatt noen anmeldelser på dette område.

– Vi ser at uriktig identitet brukes i ustrakt grad i stadig flere sammenhenger, og det er derfor viktig at de som tilbyr denne type tjenester har gode rutiner. Men her som andre steder kan man bruke loggdata til å spore opp brukerne, sier statsadvokat Inger Marie Sunde i Økokrim.

– Vi avventer eventuelle anmeldelser før vi ser nærmere på dette, sier Sunde til ITavisen.no.

ITavisen.no har prøvd å få kommentarer fra tre av de største tilbyderne av virtuelle harddisker. Men foreløpig har de ikke kommentert fenomenet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse