Lithium

Annonse


1 mm tykt kraftbatteri

LithiumForrige uke lanserte Toshiba de nye superbatteriene Advanced Lithium Batteries (ALB). Lanseringen kom noe på etterskudd, ettersom Ericsson allerede bruker ALB fra Toshiba i sin mobiltelefon T28. De første bærbare PC-ene med ALB kommer også snart på markedet, men selv vil ikke Toshiba ikke ha slike maskiner klare før i 2002.

Fra NiCd til NiMH til Li-Ion til Li-polymer

90 prosent av de bærbare PC-ene og 60-70 prosent av mobiltelefonene bruker i dag ladbare Li-ion (lithium-ion) batterier. Disse batteriene har bedre egenskaper enn NiMH (nikkelmetallhydrid) som igjen er bedre enn NiCd (kadmiumbatterier).Batterier med lengre levetid er sterkt etterspurt, både til bærbare PC-er, mobiltelefoner og lomme-PC-er.

En millimeter tykk

Dagens lithium-ion batterier er om lag 5 millimeter tykke. De nye batteriteknologiene lithium-polymer og Toshibas ALB er myke, kan formes til 1 millimeter tynne skiver, og likevel romme like mye energi!

ALB er litt billigere enn lithium-polymer, men koster likevel 20 prosent mer enn lithium-ion. Toshiba produserer flere slags ALB-batterier. Batteriet i Ericsson-telefonen måler 3,6 x 35 x 62 mm.

Annonse


HP Omnibook Sojourn

Med lithium-polymer kan produsentene lage tynne og flate batterier som kan legges inn i de små hulrommene i håndholdte og bærbare apparater.

De første lithium-polymer batteriene kom på markedet for to år siden. De ble tatt i bruk i den sylslanke bærbare PC-en Mitsubishi Pedion fra 1997, som Hewlett-Packard lisenserte og solgte under navnet HP Omnibook Sojourn.

Brenselsceller om fem år

De første lithium-polymer-batteriene hadde imidlertid noen ulemper. For det første var ikke batterilevetiden særlig lengre enn lithium-ion. For det andre svulmet batteriene kraftig når de ble varme. For det tredje ble batteriene raskt slitt.

I framtiden, d.v.s. om fem år, vil kanskje brenselsceller overta for de tradisjonelle batteriene. I mellomtiden må vi sette vår lit til videreutvikling av lithium-polymer, slik Toshiba nå gjør.

45 milliarder kroner

Sony, Sanyo og Panasonic og Toshiba er verdens største lithium-ion-produsenter. Toshiba produserer 7-8 millioner lithium-ion batterier og 1,7 millioner ALB-battericeller i måneden.Før året er omme, skal produksjonen være fordoblet.

Toshiba vil nå konsentrere seg om lithium-polymer, og har nylig solgt sin NiMH-fabrikk til Sanyo Energy. NiMH-blir i stigende grad tatt i bruk i trådløse telefoner og elektrisk verktøy, der de erstatter miljøfarlige NiCd-batterier.Verdensmarkedet for ladbare batterier er i år 45 milliarder kroner.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse