Imesh (mp3)

Annonse


Napster kan dø – MP3 vil leve

Imesh (mp3)Napster er intet annet enn en sentralisert indeks over all musikken som finnes på medlemmenes datamaskiner. Når Napster stenger dørene for gratis nedlasting og deling av filer, betyr det at musikken må finne andre veier å gå fra den ene maskinen til den andre.

Rettsapparatets store problem når de forsøker å få bukt med Napster, er at de ikke kontrollerer datamaskinene der musikken er lagret.

Gir tilgang til Napster

Det finnes svært mange veier å gå dersom man ønsker musikk eller ønsker å dele sin musikk med andre på nettet. Faktisk så mange at fraværet av en gratis Napster-tjeneste vil ha liten betydning for formidlingen av opphavsrettsbeskyttet musikk.

Et kjapt søk på nettet resulterer i flere titalls ulike klienter som tilbyr tilgang til de filene som finnes gjennom Napster, bare med et annet grensesnitt.

Annonse


Et par av disse er MyNapster og Snap – klienter for Napster som brukerne kan vende seg til dersom Napster går nedenom. Et annet system er Napigator, som er knyttet til samtlige tjenermaskiner (servere) som er listet på Napster og som i tillegg gir tilgang til egne servere som er utilgjengelige via Napster. Enkelte av disse har flere gigabyte med musikk og millioner av brukere.

Andre nettverk

Det finnes også alternative sentraliserte nettverk som ikke har noe som helst å gjøre med Napster.

Et av disse er Imesh, som visstnok skal ha flere millioner brukere, men på langt nær har Napsters omfang. Det finnes en rekke lignende alternative nettverk, som kan få sin blomstringstid når Napster blir betalingstjeneste.

I tillegg til de sentraliserte systemene, er en hel del desentraliserte nettverk tilgjengelige. Disse trenger ingen sentral indeks i én datamaskin og er følgelig mye vanskeligere å komme til livs. Gnutella, Freenet og Newtella er eksempler på slike.

Stappfullt av pirater

En annen mulighet er programvare av typen Aimster, som muliggjør deling av filer gjennom beskjedsystemer på AOL og Gnutella.

Sist men ikke minst er nettet stappfullt av sider som inneholder en usannsynlig mengde lenker til piratkopiert MP3, samt pratekanaler med en ikke mindre usannsynlig utveksling av musikk.

Dersom retten ønsker å demme opp for Napster-fenomenet, vil den med andre ord måtte fjerne samtlige MP3-filer fra de 50 millionene datamaskiner som er koblet opp mot nettverket og alle andre som er med i andre nettverk.

Kilde: BBC News

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse