MP3 lovlige musikksteder

Annonse


God MP3 – gratis og lovlig!

MP3 lovlige musikkstederI disse Napster-dager er det mye fokus på ulovlig kopiering og spredning av beskyttet musikk på nettet. Da er det i hovedsak snakk om at folk kopierer populære og kjente låter av hverandre, hvor opphavsrettigheten sitter hos internasjonalt kjente artister og multinasjonale plateselskaper som allerede tjener fantasillioner fra den samme musikken.

Et utømmelig lager

Det er jo ikke så vanskelig å se at man kan spare noen kroner ved å laste ned musikk fra nettet i stedet for å kjøpe den i butikken – men det virker ofte som om folk faktisk ikke er klar over at nettet er full av glimrende musikk, som du rett og slett ikke finner i platesjappa.

Høres det ikke vannvittig mye mer spennende ut å ha fri tilgang til et utømmelig lager frisk og eksotisk musikk, enn å pløye gjennom Napster på jakt etter Top20-låter som alle vennene dine har?

Millioner av låter

Stadig flere musikere verden over, amatører som profesjonelle, velger å legge ut musikken sin på nett for fri nedlasting. Moderen av alle MP3-nettsteder, MP3.com, har over 750 000 låter i databasen sin – og du kan høre på alle sammen. Men best av alt: det er helt gratis og fullstendig legalt.

Annonse


MP3.com er den største, men det fins mange andre nettsteder hvor du finner musikk innen alle sjangere. Ta en titt på:

Om kort tid åpner også mp3.no (artister kan registrere seg allerede nå).

Alle disse nettstedene tilbyr gratis musikk i forskjellige formater, hvorav MP3 er den vanligste. Ofte kan du laste ned låtene til odel og eie, og noen ganger er mulighetene begrenset til å “streame” lyden rett fra tjenermaskiner (servere) – slik at du får spilt musikken, men ikke lagret den.

Hvordan kan det være gratis?

Når plateselskapene og CD-forhandlere forsvinner som mellomledd mellom artistene og lytterne, oppstår det nye måter å kompensere musikerne på.

La oss bruke MP3 som eksempel. Riktignok trenger du ikke betale for å høre musikken, men du blir utsatt for reklame og bannerannonser når du besøker nettstedet.

Disse annonsørene betaler store summer til MP3.com, og da er det også naturlig at artistene får betalt: hver gang du hører på eller laster ned en låt, overføres en liten pengesum fra MP3.com inn på artistens konto – selv om du selv ikke betaler en krone. Hvis mange nok hører på musikken, kan dette utgjøre betydelige inntekter for artistene, slik at de kan fortsette å lage god musikk.

De som topper listene på nett kan derfor tjene flere hundretusener av kroner, enten de er internasjonale superstjerner (Madonna og David Bowie er store på MP3.com) eller hobbymusikere uten platekontrakt, som lager musikk på soverommet.

Som regel er det heller ingen som forhindrer folk å gjøre musikken sin tilgjengelig gjennom flere musikk-nettsteder samtidig, noe som gir større distribusjon og mer inntekter.

Dessuten er mange musikere rett og slett så glade i å lage musikk, og synes det er så gøy å få musikken sin hørt av tusener verden over, at de ikke bryr seg så mye om om å tjene penger på det.

Men, naturligvis…med så mye musikk der ute, er det en del søppel å pløye gjennom før du finner frem til det du liker. Akkurat som i platesjappa…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse