Adobe60

Annonse


Adobe Premiere 6.0 klar

Adobe60Nå trenger du ikke lenger gå til anskaffelse av dyre redigeringskort for å kunne sette i gang med videoredigering på hjemme-PC’en. Adobe Premiere stiller ikke større krav til PC’en din enn at den har Pentium 300Mhz eller raskere prosessor, 32 MB RAM (128 anbefales), 85 MB ledig plass på harddisken, og skjermkort med støtte for 156 farger. Dessuten trenger du en romslig hardisk til mellomlagring og oppbevaring av video.

Krever romslig lagringsplass

I klartekst betyr dette at du skal lete lenge etter en nyere PC som ikke tilfredsstiller systemkravene. Hvor stor harddisk du trenger er avhengig av hvor mye du planlegger å lagre. 10 minutter film i DV-kvalitet krever 2 GB lagringsplass. Lagrer du i oppløsning tilvarende VHS kreves langt mindre lagringsplass.

Softwarebaserte redigeringsløsninger har vi riktig nok sett før, men ingen av disse har vært i nærheten av det Adobe Premiere 6.0 kan vise til av funksjonalitet og kompabilitet.

For den som har brukt Adobe Premiere 5.1 er overgangen til 6.0 grei. Du vil finne igjen de samme funksjonene som du har benyttet tidligere, men i tillegg er det kommet en rekke forbedringer. For en som aldri har forsøkt videoredigering før er Adobe Premiere 6.0 mye lettere å lære en 5.1.

Annonse


Ryddig

Arbeidsplassen er langt mer oversiktelig og ryddig, funksjonene du leter etter ligger der du forventer å finne dem, og tiden det tar å rendre (bygge valgte effekter inn i hvert enkelt bilde på filmen) går rimelig raskt. Her er spiller selvsagt maskinen ytelser en viktig rolle.

Hele prosessen fra innhenting av film til eksportering av det ferdige produktet gikk som en lek, da vi installerte 6.0 på vår bærbare PC. Signalene fra videokameraet tok vi inn via et PCMCIA Firewire-kort. Dette kortet har to porter, og den ledige kan om ønskelig knyttes til en ekstern harddisk (Se artikkel).

Adobe 5.1 støttet ikke dette kortet, men med 6.0 var dette »plug and play».

Mange muligheter

Adobe Premiere 6.0 innholder også flere muligheter for lagring av video i ulike format. I laveste oppløsning blir filene så små at de kan forsvares å sende som epost. I alle fall dersom klippene ikke er for lange. I høyeste oppløsning kan videoen lagres i DVD-kvalitet. Du kan selvsagt også skrive filmen tilbake til kameraet (krever DV inn/out) eller til VCR.

Adobe Premiere koster i fullversjon 7.167 kroner, mens du som tidligere Premierbruker kan kjøpe en oppgradering for 1.798 kroner (alle priser inkl.mva).

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse