Easy Park 1

Annonse


TEST: Parkering uten mynter

I vel en måned har jeg prøvd ut en elektronisk parkeringsboks fra Easy Park. Mine erfaringer kan kort oppsummeres slik: Hva er vitsen med å gå tilbake til myntbetalt parkering?

Elektronisk parkeringsløsning.

Easy Park selskapet har utviklet en pilottjeneste i samarbeid med Trafikketaten i Oslo.

Løsningen er basert på kommunikasjon i mobiltelefonnettet (GSM). Kunden leier en liten boks som inneholder en GSM-sender/mottaker. Boksen veier ca 188 gram og har batteritid nok til 1.500 parkeringer.

Slik fungerer det

Du kjører inn på en parkeringsplass, men slipper å lete etter parkeringsautomaten – for den har du jo med deg.

Annonse


Så taster du inn koden for sonen der du parkerer. Boksen sender et SMS-signal (tekstmelding) via mobilnettet til parkeringsetaten, som igjen godkjenner parkering og betalingen starter. Du får en bekreftelse på skjermen til boksen, som også fungerer som bevis ovenfor parkeringsvakter. Boksen legger du i frontruta.

Easy Park 2
Parkeringsboksen fra Easy Park til å ligge i frontruta.

Når du er tilbake ved bilen, stopper du bare parkeringen ved hjelp av en tast. Og du får med en gang vite hvor mye du har parkert for.

Løsningen hjelper deg også med å holde rede på når parkeringstiden går ut. 15 minutter før kan du få en tekstmelding til din egen mobiltelefon med varsling.

ITavisen.nos erfaringer

Mange av de pilotløsningen vi har testet har ofte hatt tekniske problemer. Det hadde vi merkelig nok ikke med den elektroniske parkeringsløsningen fra Easy Park.

Et par ganger fikk vi riktignok ingen kvittering for utført parkering. Men den fikk vi umiddelbart neste gang vi slå på parkeringsboksen. Det viktigste var jo tross alt at jeg fikk bekreftet parkering når jeg hadde plassert bilen.

Easy Park - tekstmelding
Praktisk er det å bli minnet på via SMS at parkeringen utgår 15 minutter før tiden.

Boksen funker med andre ord. Dessuten er det utrolig praktisk å kunne parkere uten å ha mynter. Enda mer praktisk er det å bli minnet på at parkeringen utgår 15 minutter før tiden.

Og foreløpig – ingen parkeringsbøter!

Med en innføring av lokasjonsbestemte tjenester håper jeg å kunne slippe inntastingen av parkeringssoner – så her har Easy Park allerede muligheter til å forbedre løsningen.

Betaling og faktura

Du betaler for parkeringen via en månedlig faktura. Og du kan via Internett holde oversikten over parkeringsforbruket ditt.

For firmaer (små og store) som ønsker spesifiserte fakturaer, så er det også fullt mulig, skal vi tro Easy park.

Som kunde betaler du 99 kroner i månedsleie for parkeringsboksen. I tillegg til vanlig parkeringsavgift betaler du 5 kroner ekstra per parkering.

Salgs- og markedsdirektør Tor Andre Grenersen mener det likevel kan bli billigere å parkere med Easy Parks løsning.

– Med vår løsning betaler du kun for tiden du står på parkering. Med mynter betaler du ofte mer en du parkere for. Hvis du sparer en halvtime parkering i Oslo sentrum så utgjør det 16 kroner. Dessuten kan vår løsning spare deg for de parkeringsbøtene du eller ville fått når du mangler mynter eller glemmer parkeringstiden, sier han.

Ruller ut

I løpet av mars skal tjenesten ut i større skala, opplyser Tor Andre Grenersen til ITavisen.no. I første omgang henvender de seg til både små og store firma. Bravida (Telenor) har allerede prøvd ut løsningen.

1.000 bokser skal i første omgang ut i tjeneste, men løsningen skal kunne skaleres til 10 millioner brukere.

Easy Park tilbyr første måneden gratis.

– Vi tror at flere da vil oppleve merverdien av å bruke vårt system. Vi har opplevd at flere av våre testbrukere ikke har villet levere tilbake parkeringsboksen etter endt utprøving, sier Grenersen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse