Tantalum

Annonse


Tantalum krymper mobilen

TantalumSkulle dagens mobiltelefoner vært bygget med teknologien vi benyttet på 70-tallet ville hver enkelt telefon kunne fylle et stort rom, skriver Reuters. Men takket være metaller som tantalum har det vært mulig å krympe telefonene ned til størrelsen vi kjenner i dag.

Pulvermetall

Det sølv-grå og ettertraktede metallet tantalum kommer i pulverform og presses sammen til bruk i passive kondensatorer. Disse kondensatorene regulerer spenningen ved høye temperaturer, og er helt essensielle i produksjonen av små mobiltelefoner. Komponentene bidrar til å gi telefonen den ekstra spenningen som batteriene ikke er i stand til å levere på egen hånd.

Men metallet er sjeldent, og etterspørselen stor. I fjor ble det solgt mer enn 400 millioner mobiltelefoner på verdensbasis. I år forventes tallet å øke med minst 20 prosent.

Mangelvare

Siden mobiltelefoner foreløpig ikke er resirkulerbare har etterpørselen etter nytt metall drevet prisene på tantalum i været. I løpet av 3 år har prisen på ett kilo tantalum gått opp fra 360 til 3.100 kroner. Forbruket av metallet var i fjor på ca. 11 millioner tonn.

Annonse


Tantalum utvinnes i det alt vesentlige i Australia og Sentral-Afrika.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse