Annonse


Bredbånd mangler innhold

– Mitt inntrykk er at det har skjedd veldig lite på innholdssiden for bredbånd. Jeg tror heller ikke på noen eksplosjon i nye tjenester til folk flest, sier Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Det er langt igjen til Telenor Avidi tilbyr tjenester spesielt tilrettelagt for bredbåndskundene, erkjenner direktør i selskapet Erik Nord.

Offentlig ansvar

Det offentlige bør gå inn som en pionér og dra i gang bruken, sier Hannemyr. Bredbåndsnettet vil egne seg for tjenester som fjernundervisning, tele-medisin og bibliotek, mener han.

Foreløpig er det kun storbrukere som tjener på bredbåndsforbindelse for internett. For brukere som benytter nettet lite er bredbånd for dyrt i forhold til hva man får igjen. Årsaken er at bredbåndskunder ikke betaler tellerskritt, men en fast avgift. Leverandører av innholdstjenester vil i tillegg ta betalt på en pay-per-view-basis.

Annonse


Raskere

Den største tekniske fordelen med bredbånd er en raskere forbindelse til nettet. I tillegg vil brukere slippe å lagre filer fra nettet før de bruker dem. Filmer vil kunne lastes ned og ses i sanntid. Teknologien vil også gi tilgang til et 100-talls TV-kanaler.

Det vil koste 350-500 kroner per måned for leveranse av bredbåndstjenester med den kvaliteten som husholdningene krever, spår Utfors-sjef Jan Werne til det svenske nyhetsbyrået Direkt. Men prisforventningene er lavere. Få forbrukere vil ofre mer enn 200 kroner i måneden for full fart i stuen.

– Forventningene til pris og kvalitet matcher ikke. 200 kroner dekker ikke kostnadene for fastoppkobling med høykvalitet, sier Werne.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse