Ill. Sony

Annonse


Ny skjerm avløser LCD

Ill. SonyDen nye teknologien har fått navnet OEL (organic electroluminescence). Den har mange fordeler i forhold til LCD. Fargene er langt bedre enn LCD, og kan sammenlignes med oppløsningen i en tradisjonell katoderør-monitor.

Ikke backlight

I motsetning til LCD (liquid crystal display) trenger skjermen ikke ekstra belysning, noe som utvilsomt vil spare mye strøm. I direkte sollys er det ofte vanskelig å se innholdet på en LCD-skjerm. OEL fungerer selv i direkte, skarpt lys.

I tillegg vil objekter som beveger seg raskt over skjermen se langt mer naturlig ut. Dette har opplagte fordeler dersom man for eksempel bruker en bærbar PC til å se DVD-filmer.

Kortere levetid

Det er imidlertid også en ulempe: levetiden. Mens LCD-skjermer gjennomsnittlig har en levetid på mellom 10.000 og 15.000 timer, vil OEL-skjermene gi opp etter bare 5.000 timer.

Annonse


På den annen side vil de bli billigere å produsere, slik at prisen i hvert fall teoretisk vil kunne bli lavere enn med dagens LCD-produkter.

Produksjon i 2003

Sony sier at de aller først vil innføre de nye skjermene i sine PDA-modeller og mobiltelefoner. Men teknologien skal videreutvikles også for andre produkter. Prototypen som ble presentert i Tokyo var bare en tretten tommers skjerm, så det er ennå et stykke igjen til hjemmekinoen.

Sony mener de til og med vil kunne lage storskjermer med OEL, og at dette muligens kan bli en avløser for de svinedyre plasmaskjermene.

Produksjonen ventes å starte i løpet av 2003. Med seg på laget i et OEL-konsortium har Sony klokkeprodusenten Seiko, fotoprodusenten Kodak og elektronikkselskapet Sanyo. Resten av elektronikkbransjen ser foreløpig ut til å stille seg avventende.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse