Napster + lovparagraf

Annonse


EU-lov truer privat kopiering

Napster + lovparagraf

Sterke begrensninger på retten til å kopiere musikk og film til privat bruk og økt makt til plate- og musikkbransjen for å sikre sine verker. Det er to av konsekvensene av mandagens kompromiss i EU-parlamentets juridiske komité.

I praksis betyr det bråstopp for Napster og dets kloner i Europa, med mindre tjenesten innhenter tillatelse fra rettighetsinnehaverne.

Tross strengere regler for kopiering er platebransjen ikke fornøyd. Forslaget gjør ikke nok for å stoppe kopiering, hevder den mektige sammenslutningen av de internasjonale plateselskapene, IFPI. Organisasjonen ønsker å legge fullstendig lokk på privat, ikke-kommersiell kopiering.

Annonse


– Definisjonen av privat bruk er fremdeles altfor vid, hevder IFPIs Europa-sjef Frances Moore.

– Komiteens innstilling er på ingen måte en endelig konklusjon. Vi vil fortsette presset mot regler som kommer både artister og forbrukere til gode, sier Moore til AP.

EU-komiteens korridorer har de siste ukene vært åsted for et voldsomt bikkjeslagsmål mellom lobbygrupper som står steilt mot hverandre. På den ene siden har musikk- og filmindustrien slåss hardt for en restriktiv linje, mens forbrukergrupperinger på sin side har kjempet for en langt mer liberal og privatbruker-vennlig linje.

Mandagens beslutning utgjør et kompromiss mellom de to motpolene. Lovforslaget blir fremlagt for EU-parlamentet 14 februar.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse