Annonse


Kjernekraft for IT?

Aldri har nordmenn og svensker brukt så mye strøm som de gjorde mandag morgen. Forbruket var på 22,7 millioner kilowatt fra klokken åtte til ni mandag morgen, ifølge Statsnett. Kuldeperioden tvang energirike Norge til å importere strøm fra danske kullverk. Svenskene satt ny rekord med 26,6 millioner kW i samme periode.

Det er ikke bare kuldebølgen som får nordiske energiprodusenter til å skjelve. Den kraftige veksten i bruk av datamaskiner stiller produsentene ovenfor nye utfordringer.

I høst advarte den svenske professoren Mats Leijon ved Uppsala Universitetet mot utviklingen. Han hevder én million nye PCer med skriver og skjerm krever like mye strøm som det atomkraftanlegget Barsebäck produserer. Hvis IT-forbruket øker så mye i hvert av de nordiske landene krever det fire nye atomkraftverk, ifølge svensken.

Allerede nå krever finske energiprodusenter lisens på sitt femte kjernekraftverk for å gi nok strøm til de teknologiglade finnene. Alternativet er strømimport fra resten av Norden eller Russland, men overskuddet er ikke stort i Norge og Sverige. Finnene vurderer dessuten hjemmelagd kjernekraft som sikrere enn russisk import.

Annonse


Kraftkrevende IT-industri

I USA utgjør IT-forbruket 30 prosent av den sterke økonomiske veksten i landet. Bruken har av PCer har økt amerikanernes energibehov med 13 prosent de siste årene, hevdet professor Olof Engström ved Chalmers til bransjebladet KraftJournalen før jul.

– Med en kraftig økning i bruken av elektroniske kretser og IT-produkter forventes det et markant økning i behovet for elektrisitet, ifølge Engstrøm.

I California, som har opplevd en eksplosiv IT-vekst de siste årene, er energikrisen et faktum. Det høye forbruket kombinert med problemer på tilbudssiden har skapte utallige strømbrudd. Europas internetthovedsteder London og Amsterdam rapporterer også at den voksende IT-industrien presser energiforsyningen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse