Annonse


En halv million WAP-eiere

WAP-telefoner utgjorde 30 % av det rekordhøye salget av til sammen 1 528 000 mobiltelefoner i fjor. WAP er ikke lenger noe ekslusivt som bare finnes i telefoner til 5-6000.

I fjor så vi at telefoner til under tusenlappen hadde »internett light» innebygd. Samtidig viste en relativt pålitelig undersøkelse fra Sverige i november i fjor at bare ni prosent av de som hadde anskaffet seg WAP-telefon faktisk brukte den til å surfe på nettet, hente ned epost og lignende. Undersøkelsen ble gjort av Mobile Opinion på oppdrag fra den svenske avisen Dagens Industri.

Rundt regnet har et sted mellom en halv million og 600 000 nordmenn en mobiltelefon med WAP. Om de svenske kalkylene er overførbare på norske forhold, surfer bare rundt 50 000 nordmenn på trikk og tog, gater og streder.

– Vi har verken oversikt over eller noen formening om hvor mange som bruker WAP og hvor mye de bruker det, sier assisterende informasjonssjef Esben Tuman Johnsen i Telenor Mobil.

Annonse


Pris og bruk

Den antatt labre bruken har selvsagt noe med pris og brukervennlighet å gjøre. De som har brukt wap, vet at det ikke er uproblematisk.

Feilmeldinger, brudd på forbindelsen og vanskeligheter med å legge inn egne bokmerker gjør at mange gir opp etter noen forsøk.

Det føles nesten urettferdig å måtte betale det samme som med en vanlig samtale, selv om du ikke får tak i den informasjonen du vil ha der og da. Følelsen av å belaste din egen eller arbeidsgiverens konto med tøv er ikke alltid så lett å bære. Om det ikke er dårlig samvittighet, så er det i hvert fall en stressfaktor de fleste kan være foruten.

– Med vår prisskala vil tommelfingerregelen være at det koster om lag halvparten å bruke GPRS med wap i forhold til GSM. Men her er det mange faktorer som spiller inn – blant annet hvor lenge du må vente på å få ned sider. Så denne kalkylen må ikke tas helt bokstavelig, sier Tuman Johnsen.

GPRS i startgropa

Alt dette kan være i ferd med å endre seg med GPRS, det nye nettverket som kom offisielt på lufta i går. GPRS betyr som kjent at du koblet opp hele tida, uten å betale for annet en de data som blir overført. Med andre betaler du ikke for sigaren før du har røykt den. Teoretisk skal det gå litt fortere, men det er ikke sikkert at det oppleves slik.

Den telefonen vi har prøvd, Motorola Timeport 260, bruker to tidsluker med ca. 10 kilobits pr. sekund hver. Teoretisk skulle da hastigheten øke fra 14,4 kilobits pr. sekund som GSM-nettverket nå operer med til rundt 20 kilobits pr. sekund. Men veien er ikke alltid like farbar.

– Vi har ikke markedsført GPRS i nevneverdig grad, for vi synes ikke det er riktig å »hype» en teknologi i seg selv. Etterhvert vil det komme terminaler og tjenester som utnytter teknologien bedre, sier Esben Tuman Johnsen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse