Annonse


Del nettet med flere

Det er stadig flere som har mer enn én datamaskin i husstanden. Mange har også med seg bærbar maskin fra jobb, og oftest er det ønskelig å komme seg på nett når man jobber hjemmefra.

Bor flere spillentusiaster sammen bør det absolutt være aktuelt å spille online-spill på fritida, men har dere hittil hatt en treg linje har ikke dette vært like aktuelt.

Nettverkskabel

Dersom du kun skal koble sammen to PC-er trenger du kun en nettverkskabel (twisted pair). Den kan kjøpes hos ulike dataforhandlere, som Komplett Data, og koster under en hundrings. Dette er ikke den ultimate løsningen, men den fungerer som regel.

HUB

Skal du koble sammen flere enn to PC-er trenger du en HUB. Med en HUB vil det samme nettverkssignalet spres til flere maskiner uten noen form for behandling. En HUB er rett og slett en koblingsboks, en enhet som kobler sammen kommunikasjonslinjer.

Annonse


Det er ingen grunn til å kjøpe den dyreste HUB’en du kan finne i butikken. De billigste vil koste fra kroner 450,-.

Svitsj

For å få mer effektiv kobling mellom maskinene er det nødvendig med en svitsj. En svitsj dirigerer signaler til sitt bestemmelsessted.

Med aktive komponenter sørger den for at data som går mellom to maskiner i nettverket, ikke sendes på andre porter enn de som kommuniserer med hverandre. Slik økes effektiviteten ved at trafikken fordeles. En svitsj vil koste fra rundt 1000 kroner og oppover.

Ruter

Men den aller beste løsningen for delt nettilgang vil være en ruter. Først da får du en intelligent forbindelse mellom maskiner i forskjellige nettverk. Denne kan styre trafikken mellom maskiner i hvert sitt nettverkssegment. For eksempel Telenor gir deg kun én IP-adresse, så for å dele ADSL-tilgangen i nettverket trenger man altså en ruter.

Det finnes et utall ISDN-rutere på markedet men ennå har kun et fåtall ADSL-rutere er klargjort for hjemmemarkedet.

En ADSL-ruter beregnet på hjemmebrukere og små bedrifter vil koste fra cirka 3000 kroner. Det finnes allerede noen tilgjengelige men flere er i vente. ISDN-ruterne ligger i rundt samme prisklasse.

Ruteren kan koble sammen nettverk av ulike typer og med ulike protokoller, og ruter pakker fra ett nettverk til et annet.

Mener at kun en maskin skal være på nett

Telenor har tidligere ytret ønske om at de ikke ønsker at deres brukere skal benytte sitt ADSL-abonnement til å dele nettilgangen med flere.

– Det er kun meningen at én PC skal være tilknyttet nettet, sa Telenor da de lanserte ADSL. De har også valgt en modemløsning som ikke legger opp til at man skal dele nett med flere.

Nextgentel på sin side forteller på sine sider hvordan man med en nettverkshub kan koble flere på nett.

Også blant kabelselskapene er de ulikheter. UPC mener at man skal betale dobbelt dersom flere maskiner er koblet på nettet, men dette er det også mulig å omgå.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse