Digitalkamera (mange)

Annonse


Eksplosjon i digital foto

Digitalkamera (mange)Med en omsetningsverdi på 520 millioner kroner utgjorde digital foto hele 60 prosent av markedet, med 75 000 solgte kamera i Norge i fjor. Salgstallet var 38 000 i 1999, 14 000 i 1998 og bare 7000 i 1997.

Dette viser årsstatistikken fra Fotorådet, som blir lagt fram i dag. Digitale kameraer er langt dyrere enn analoge. Mens du kan plukke opp et kompaktkamera som bruker gammeldags film for noen få hundrelapper, må du regne med å legge ut tusenlapper for et digitalkamera. Du kommer neppe under 5000 kroner om du vil ha kvalitet som noenlunde tilsvarer det du er vant med fra film.

Hvorfor digitalt?

Utlegget kan likevel være spart inn relativt fort. Det koster i prinsippet ingenting å fotografere digitalt. Lagringsplassen er gratis, og kan gjenvinnes når du har lagt de bildene du vil ha over på PC. Du kan brenne fotoalbumet på CD til en tier stykket, og nøye deg med å skrive ut de virkelige blinkskuddene.

Dette har nå til sammen 134 000 nordmenn skjønt. I år er prognosen 115 000 solgte digitale stillbildeapparater. Fjorårets prognose var på 70 000, så mye tyder på at dette ikke er altfor optimistisk.

Annonse


Totalt ble det solgt 281 000 stillbildekameraer i fjor, digitale som analoge. Det er en økning på tre prosent fra året før. I tillegg kommer 416 000 engangskameraer – den egentlige vinneren i volum.

Forklaringen er trolig at folk ikke gidder eller glemmer å ta med seg kameraet på tur, og i stedet kjøper det på stedet. Disse kameraene har overraskende god kvalitet i forhold til den lave prisen. Om noen år vil vi trolig se en digital variant av denne populære kameratypen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse