sol

Annonse


Kan gi deg billigere boliglån

sol

Selskapet eBest.no har utviklet en tjeneste som gir deg mulighet til å fylle ut et låneskjema, som deretter sendes rundt til en rekke banker. Dermed blir det langt lettere å sammenligne bankenes lånebetingelser før du kjøper bolig, bil eller andre dyre gjenstander.

Ut på anbud

– Det går for eksempel an å spørre om banken kan matche et tilbud fra en konkurrerende institusjon, sier Finn Dahl i eBest til Aftenposten. – Bankene vil ikke kunne se tilbudene konkurrerende banker har sendt til den enkelte låntaker. I praksis betyr det at kundens forespørsel om lån blir lagt ut på anbud blant flere tilbydere.

Flere undersøkelser viser at svært mange av oss synes det er vanskelig å finne frem til det beste tilbudet når vi skal låne penger. Hele 68 prosent av befolkningen kan i følge Aftenposten tenke seg å benytte Internett for å søke informasjon om lån. Fire av ti vil legge ut lånet på anbud.

Annonse


Gir nye kunder

I tillegg skifter bytter nær sagt alle bank i en lånesituasjon. De aller fleste vurderer mellom tre og fem banker når de skal ta opp lån – noe som kan bli et temmelig forvirrende sammensurium av renter, lånetider og alle mulige former for betingelser og rabatter.

– Vi ønsker å gjøre dette lettere for forbrukerne, slik at man i stedet for å fylle ut fire-fem skjemaer, kan fylle ut bare ett, sier Dahl. – Målet er å lage en markedsplass som også skal være fordelaktig for bankene, ved at de får muligheten til å møte nye kunder.

Ønsker ekstra trygghet

Konkurransetilsynet tror den nye formen for låneformidling over nettet kan bidra til å øke konkurransen mellom bankene. Informasjonsrådgiver Stein-Inge Liasjå i Gjesidige Nor Sparebank mener det vil bli langt mer vanlig etterhvert å søke lån på denne måten.

– Men fremdeles vil nok de flest kundene like å gå til et bankkontor når de skal ta en såpass viktig beslutning. Det gir en ekstra trygghet, sier han til Aftenposten.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse