GPRS oppkoblet

Annonse


Slik surfer du med GPRS

GPRS oppkobletÅ sette opp en mobiltelefon fra Motorola til å virke på en bærbar PC over GPRS er ingen spøk. Det hjelper lite med bruksanvisning og gode råd, om ikke alt fungerer også i den andre enden. Etter flere timers fikling var jeg på fornavn med teknikerne i Telenor (og på randen av nervøst sammenbrudd).

Det hele synes i utgangspunktet svært enkelt. Sammen med telefonen følger 2 CD’er. Disse inneholder all informasjon du trenger for å installere Motorolas Timeport 260 som modem. Så installerer du programmet Motorola GPRS Wizard, starter dette, og vips – på trynet.

For du trenger selvsagt et sett med innstillinger som gjør det mulig å logge seg på hos internett-tilbyderen. Jeg kontaktet derfor Telenor Datasupport, og traff en rekke hjelpsomme teknikere. Her fikk jeg raskt vite hvilke verdier som skulle benyttes og skred til verket.

Det viste seg raskt at dette ikke var tilstrekelig, og dermed var det klart for en ny runde hos Telenor. Her ble oppsettet gjennomgått trinn for trinn, og jeg fikk et sett parametere for DNS, samt beskjed om hvordan jeg skulle sette opp noe som ble kalt QOS.

Annonse


Med disse verdiene inne klarte jeg endelig å koble meg til nettet. Jeg kunne riktig nok ikke laste ned noe som helst, men jeg var i alle fall koblet til Telenors server.

En ny runde med forklaringer, prøving og feiling brakte meg ikke en millimeter videre. TCP/IP-protokoller ble lagt til og fjernet – ingen ting nyttet. Så skulle det vise seg at heller ikke Telenors egne teknikere var på nett med sine maskiner. Feilen lå altså et annet sted?

Men i dag – mindre enn en uke før den offisielle åpningen av nettet ser alt ut til å virke som det skal. Her er en trinnvis forklaring på hvordan vi til slutt fikk nettkjenning:

 1. Installer Motorola GPRS Wizard samt modemene for Ir og serieport.
 2. Start Wizard og gå til fil-menyen. Velg »New»
 3. Velg om du vil bruke Seriell eller Ir-porten mot telefonen, og trykk OK.
 4. Velg avanserte innstillinger, og sett Peak throughput til Up to 8000 octet/s, og Mean throughport til Best effort. Bruk disse innstillingene på både QOS Minimum og QOS Requested.
 5. I Access Mode fyller du inn APN: internet (med små bokstaver).
 6. Så gir du forbindelsen et navn, for eksempel GPRS Ir
 7. Trykk »Finish»
 8. Pass på at telefonen er koblet til PC’en (aktiver Infrarød på telefonen dersom du har valgt dette alternativet).
 9. Den nye koblingen ligger nå som et ikon i Motorola GPRS Wizard. Dobbeltklikk dette.
 10. Velg »egenskaper» og velg modem. Under »Nettverk» og »TCP/IP» innstillinger velger du »Angi navneserveradresser» og fyller inn Primær DNS: 212.17.131.3. Sekundær DNS skal være 194.213.64.33. Uten å fylle ut dette får du ikke lastet ned innhold fra internet. Avslutt med »OK» og »OK».
 11. Sett brukernavn og passord til »p7389i» og telefonnummer til »*99#».
 12. Velg »Koble til».

Du skal nå være koblet til Internet over GPRS, og kan starte nettleseren eller e-postprogrammet ditt.

Min erfaring er at det går noe raskere å surfe nettet på denne måten, men at oppkoblingen er håpløst tungvint. Neste gang jeg skal logg meg på har telefonen »glemt» nesten alle innstillingene, og jeg må legge inn verdiene i punkt 10 på nytt.

Den praktiske nytten av å være oppkoblet på denne måten er liten. Men jeg slipper i alle fall å tenke på å logge meg ut. Prøver noen å ringe meg vil telefonen kime, og oppkoblingen til nettet beholdes under samtalen, selv om dataoverføringen »fryses». Med oppkobling over Ir er det vanskelig å svare uten å bryte Ir-forbindelsen.

Nedlastingshastigheten av filer fra ITavisen.no sin server gikk med en hastighet på ca 1,5 kB/Sek. Ganger du dette med 8 får du 12 kb/sek, så hastigheten er ikke stort å skryte av. Å overføre data tilsvarende en standard diskett (1,44MB) vil ta ca 1000 sekunder, eller et drøyt kvarter. Å laste ned en musikkfil på 4,5 minutter i standard mp3-format vil ta mer enn tre kvarter.

Noe mer anvendelig blir det når du kan sette fra deg maskinen oppkoblet mot Internet og ta imot e-post etter hvert som denne kommer inn. Da trenger du ikke tenke på tellerskrittene, for du betaler bare for dataene du mottar (litt surt om det er mye reklame).

Kreative hoder kan sikkert finne flere smarte anvendelsesområder for GPRS koblet til en PC, men selv ville jeg satt større pris på at disse applikasjonene lå i telefonen. Behovet for overføring av data fra en bærbar PC løses enklere og bedre på andre måter.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse