Foto: Espen Irwing Swang

Annonse


Slik virker WAP over GPRS

Foto: Espen Irwing SwangITavisen.no har testet tjenesten, og kan konstatere at alt nå virker. Selve brukeropplevelsen skiller seg imidlertid ikke mye fra den du har med ordinært oppringt samband – men forskjeller er det.

For i det hele tatt å få GPRS til å fungere måtte vi først innhente en del opplysninger fra operatøren (i dette tilfellet Telenor Mobil). Når det var gjort plottet vi disse dataene inn i telefonen på følgende måte: Start Internett og hold menyknappen inne noen sekunder. Nå får du opp en meny for innstillinger av funksjonen.

Slik går du fram:

For orden skyld – vi brukte den foreløpig eneste tilgjengelig mobiltelefonen med GPRS – en Motorola Timeport 260. Slik går du fram:

Velg Setup og Edit:
Du får nå en ny meny der du først velger WAP Settings. Under Primary IP skriver du 212.017.130.194. Primary Port skal være 9201. Legg inn de samme verdiene under Secondary IP og Secundary Port. Idle Timeout kan du la stå på 600.Gå tilbake ett nivå og sett Data Bearer til GPRS.
Under APN skriver du wap (med små bokstaver). Username og Password skal være p7389i.Deretter velger du det navnet du ønsker å ha på denne oppkoblingen. Nå er du klar til å logge deg på WAP via GPRS.

Annonse


GPRS WAP 2
WAP-en pauser mens du tar en samtale – når du legger på kan du wappe videre der du sist slapp.

Svar samtaler og WAP videre!

Mens vi var midt i en seanse med oppkobling mot en nettbank via WAP ringte vi opp testtelefonen fra et annet nummer. Telefonen ringte da som normalt, og vi fikk ble forespurt om vi ønsket å besvare samtalen.

Etter at samtalen var avsluttet viste telefonen at dataoverføringen var satt til pause, og vi ble spurt om vi ønsket å fortsette der vi slapp.

Alltid påkoblet

En annen og enda mer gledelig endring er det at vi nå slipper å tenke på hvor lenge vi er koblet til nettet. Hver gang vi trykker på en knapp kan vi se på skjermen hvordan signalene sendes ut, for så å komme i retur.

Det hele tar noen få sekunder avhengig av størrelsen på siden vi laster ned. Med GPRS betaler vi i prinsippet bare for den mengden av data som utveksles over linjen.

Når det gjelder hastigheten på wappingen er denne ikke så mye bedre enn på ordinære wap-telefoner. Mengdene av data er uansett så små at nedlastingstiden ikke er noe stort problem. Motorola-telefonen vi brukte fikser to tidsluker nedlasting og en tidsluke opplasting – det gir opptil 18,1 Kbit/s ned og 9,05 Kbit/s opp.

GPRS WAP 1
Denne artikkelen kan du selvsagt også lese på WAP – på wap.itavisen.no!

Men fortsatt venter vi i spenning på å få høre hva Telenor Mobil har tenkt å ta betalt for denne datatrafikken når tjenesten åpnes offisielt 1. februar.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse