Annonse


Farlig liv med IT i bil

Mobiltelefoner, nyheter og aksjekurser fra nettet, talebeskjeder og navigasjonscomputere kan gjøre bilister livsfarlige i trafikken, viser foreløpige tall fra den første, store amerikanske studien av IT i bil.

Misser viktig info

En av seks bilister går glipp av vital informasjon når de bombarderes av meldinger og trafikkinformasjon, viser testene det amerikanske samferdselsdepartementet har gjort.

– Alle scenariene i testen er basert på teknologi som faktisk fåes i biler i dag, sier Dr. Philip Spelt ved Oak Ridge National Laboratory, som har foretatt undersøkelsen på vegne av departementet, til Associated Press.

Klar over problem

Nye biler fylles opp med stadig mer teknologi, og nettutrustede luksusmodeller ruller allerede av produksjonsbåndene hos flere amerikanske bilmakere.

Annonse


Bekymringene om at informasjonsteknologien distraherer bilistene er imidlertid i ferd med å bli så stor at både Ford og General Motors svir av drøyt 90 millioner hver for å studere effektene av teknologien.

Takler ikke alle infoen

Selv om forskerne fremdeles regner på tallene, sier Spelt at konklusjonen er åpenbar.

– Folk som ble bombardert av meldinger fra tre til fire beskjedsystemer hadde langt mer trøbbel med å takle kjøresituasjonen enn når ett og ett system rapporterte, sier han.

– Det vi ser er at folk lærer seg å mestre situasjonen – spesielt når livet står på spill. Men selv om 90 prosent av befolkningen takler presset betyr ikke det at dette er riktig måte å benytte teknologien på, advarer han.

Kan bli bedre

Førerne gjorde en langt bedre figur når Spelt styrte dataflommen og varslingssystemene slik at det bare ble gitt en beskjed i gangen.

I fremtiden vil det være en naturlig jobb for en kjørecomputer å for eksempel vente med å sette over en telefon til føreren er ferdig med en sving, sier Spelt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse