PC med lys

Annonse


Lager super-PC av lys

PC med lysVanligvis fyker lysfotonene avgårde med en hastighet nær 300.000 kilometer i sekundet. Nå har imidlertid to uavhengige grupper amerikanske forskere klart å stanse lysets ville råkjøring gjennom rommet, ved å lede en laserstråle gjennom en liten beholder med nedkjølte gassatomer.

Avlyttingssikkert

Ved å stanse lyset i den kalde gassen (få milliondeler av en grad fra det absolutte nullpunkt), har forskerne overkommet et av de alvorlige hindrene for utviklingen av kvantecomputere.

I ordinære modeller for kvantedatamaskiner, leker forskerne med tanken på å lagre bestemte kvantenivåer i enkelte atomer. Når man nå har klart å »stoppe lyset», gir dette derimot mulighet for å lagre informasjonen i elektromagnetiske felt i lysstrålen, for å bli bli overført til de stillestående gassatomene, i følge New Scientist.

I teorien vil »kvantecomputere» være utrolig mye raskere enn dagens datamaskiner. Eksperimentet baner også vei for fullstendig avlyttingssikre kommunikasjonskanaler.

Annonse


De to gruppene er henholdsvis ledet av Dr. Lene Vestergaard ved Harvard University, og Dr. Ronald Walsworth ved Harvard-Smithsonian Center of Astrophysics.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse