deskill.

Annonse


Slik kutter du telefonregningen

deskill.Syns du dine telefonregninger er for høye? Det er flere ting du kan gjøre, nettavisen telecom.no :har følgende råd:

 • Begrens din ringing fra fast til mobil
 • Redusere antall oppringninger til de som bruker andre operatørers mobilnett
 • Ikke motta mange mobilsamtaler i utlandet
 • Begrens din aktive mobilbruk fra utlandet.

Enorme prisforskjeller

Det er i ferd med å utvikle seg enorme prisforskjeller alt etter hvilke teletjenester du bruker. Det kan være store penger på å studere prisstrukturene en smule og innrette seg deretter.Og det er noen teletakster som i forhold til det vanlige er svært dyre.

I et gitt tilfelle kan det lett koste deg 12 ganger mer å velge feil alternativ når du skal ringe.

Et priseksempel

La oss ta et eksempel. Du har en slektning i Sverige og en slektning i Norge som du ønsker å diskutere en komplisert sak med. Du må regne med en halvtimes samtale med hver.

Annonse


Den norske slektningen har NetCom-abonnement. Du har Telenor abonnement både fast og mobilt. På mobilsiden har du Telenor Privat. Tilsammen bruker du en time på de to samtalene. Begge mottakerene har fasttelefoner og begge har mobiltelefoner.

Det du her må unngå er å ringe deres mobiltelefoner. Dernest er det en betydelig fordel å ringe på kvelden etter kl. 18 og det er det du her gjør. Du har da fire valgmuligheter.

 • Fast til fast
  Til Sverige 30 minutter fasttelefon (49øre startpris + 0,59×30)= kr. 18,19
  Til annen fasttelefon i Norge 30 minutter (49 øre startpris+ 0,14×30)= kr. 4,69
  Totalt kr. 22,88

 • Fast til mobil
  Fast til mobil i Sverige (0,49 startpris + kr. 3,53x 30)= kr. 106,39
  Fast til Net Com-mobil i Norge (0,49+ 30x kr. 1,89)= kr. 57,19
  Totalt kr. 163,58

 • Mobil til fast
  Til Sverige 30 minutter (0,45 + kr. 4,09 x 30= kr. 123 15
  Til Norge 30 minutter 0,45+ kr 1,39×30 = kr. 42,15
  Totalt kr. 165,30

 • Mobil til mobil
  Til Sverige 30 minutter 0,45 + kr. 5,99 x 30= kr. 180,15
  Til NetCom-abonnent i Norge 0,45 + kr. 3,39 x 30= kr. 102,19
  Totalt kr. 282,34

Huskelista

Det du bør huske for å kutte telefonregningene kan sammenfattes slik:

 1. Ring ikke mye fast til mobil. Det er dyrere enn mobil til mobil innenlands
 2. Ring minst mulig til abonnenter i andre nett. Det er mye dyrere.
 3. Begrens ringing til utlandet fra mobil. Bruk fasttelefonen.
 4. Ha mobilen avslått når du er i utlandet. Du betaler dyrt for mottatte samtaler.
 5. Ikke ring opplysningen 180. Det koster 9-11 kroner minuttet.
 6. Ring ikke fra hoteller – mobilen er som regel billigere.

To hovedregler innenlands

I innenlands telefoni er det to hovedregler du bør følge. For det første: Vær forsiktig med å ringe fast til mobil. Det koster svært mye mer. Spesielt om du må ringe en abonnent som har sitt mobilabonnent hos andre enn den operatøren du selv bruker.

Her er det to sfærer: Telenor Mobil med sine serviceprovidere og NetCom med sine. Det kan være vanskelig å vite hvem som hører hjemme hvor ettersom du nå kan få kjøpt abonnement hos til sammen 15 operatører/serviceprovidere.

To hovedregler i utlandet

Første bud er å sjekke prisene. Men det er på det rene at når du skal ringe til utlandet er det svært mye å tjene på å bruke fasttelefon. Det koster 58 øre hos Tele2 å ringe ett minutt til Sverige. Avhengig av abonnementstype kan det lett koste 4-7 kroner minuttet å ringe mobilt.

En god regel når du er i utlandet er følgende: Slå av mobilen og la samtalene gå til mobilsvar hjemme. Du betaler nemlig mange kroner minuttet for å motta samtaler i utlandet.

Den andre regelen er å sjekke hvilken av operatørene som er billigst når du skal ringe hjem. Det kan skille opp til et par kroner minuttet.

Et godt tips: Hvis du bare vil gi beskjed om at alt er OK med deg, bruk SMS. Det fungerer nesten overalt, og det koster en brøkdel av en samtale. Så kan du spare beskrivelsene av strendene til du kommer hjem.

Pass deg for Hotellfellen!

Merk deg også at det nesten alltid koster mindre å ringe med mobilen fra utlandet (dersom det er samtrafikk med det landet du er i) enn det koster å bruke hotelltelefonen. En venn av meg var nylig i Mexico og ringte fra hotellet og hjem i 20 minutter. Det kostet 1.400 kroner – eller 70 kroner minuttet!

Det er ingen land så vidt vi kan se som Telenor Mobil eller NetCom har samtrafikk med der taksten overstiger 30 kroner minuttet til Norge. Men det er flere land i Asia, Afrika og latin-Amerika der det koster rundt 25 kroner minuttet å ringe hjem fra.

Velg riktig abonnement

En annen hovedregel er å velge riktig abonnement. Vi har i vårt priseksempel brukt Telenor Privat. De har 2-3 abonnementstyper som kanskje passer bedre alt avhengig av ditt brukermønster.

Analyser din bruk først, legg på 30 prosent av det volum du tror du vil bruke og velg så abonnement deretter. Merk alle tilbudene til ungdom og til å ringe gratis eller svært rimelig til utvalgte nummer. Her er det mye å tjene for de som snakker mye med bestemte personer.

Kontantkortene er blitt svært populære. Men ungå å ringe ut fra et kontantkort. Det kan lett bli svært dyrt. Priser på 4 til 7 kroner minuttet er vanlig på dagtid. Alle som ringer et par minutter om dagen ut vil sannsynligvis tjene på andre abonnementsformer.

Noe usosial profil

Operatørene med Telenor i spissen har i det siste lagt på prisen det du betaler i fastabonnement og startavgift. Dette rammer folk med dårlig råd som for eksempel minstepensjonister.

De ringer naturlig nok lite, men må betale mye i fast abonnementsavgift og i startavgift (første minutt i fastnettet koster på dagen 49 øre i startavgift og 21 øre i trafikkavgift = 61 øre) mens det neste minuttet koster bare 21 øre og det samme på kvelden ned i 13-14 øre.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse