IBM ThinkPad Transnote

Annonse


PC med papir og penn

IBM ThinkPad TransnoteUnder en pressekonferanse i Oslo tirsdag, demonstrerte IBM sin nye ThinkPad TransNote, et nytt bærbart PC-konsept for de mange som fortsatt bruker både penn og papir, – og PC. Utenpå likner den en slank dokument-mappe. Når den åpnes, åpenbares tastatur og en 10,4-tommers pekeskjerm på den ene siden, og en digital skriveblokk på den andre. På blokken ligger en notatblokk med 50 ark med vanlig papir.

Fra håndskrift til skjerm

Når du noterer på papiret med en spesialpenn med innebygd radiosender, overføres skriften til skjermen, og lagres.

– TransNote kan foreløpig ikke tolke håndskrift, slik PDA-ene gjør, men vi forsker på håndskriftgjenkjenning, forteller produktsjef Trine Fersnes Riccardi hos IBM som presenterte den nye maskinen.

Rask skjema-håndtering

Det største markedet for TransNote ligger ventelig hos jurister og finansfolk, samt forsikringsagenter, taksmenn, ordremottakere, selgere, sjåfører og andre som jobber med skjemaer.

Annonse


IBM gir bort et skjemaverktøy til firmaer som vil overføre sine skjemaer til TransNote-skjermen, og kombinere det med sine blokker med papirskjemaer.

Mange skriver for hånd

IBM har altså laget ThinkPad TransNote for de mange som ønsker å ordne sine håndskrevne notater, for å sende dem som e-postvedlegg, lime dem inn i dokumenter og presentasjoner, eller bruke dem som vedlegg til kontakter i Microsoft Outlook eller Lotus Notes.

Vi er imponert over at IBM tar seg råd til å utvikle bærbare maskiner for alternativ »input».

Søker etter håndskrevne ord

Trine Ferstad Riccardi viser stolt frem den nye ThinkPad TransNote

Den medfølgende programvaren IBM InkManager Pro tar vare på håndskrevne notater, beskjeder og To Do-lister. Den kan også organisere notatene etter emne, dato eller navn, og søkefunksjonen kan søke og finne håndskrevne ord.

InkManager Pro inneholder også en rekke ferdige skjemaer som kan skreddersys med det gratis skjemaverktøyet.

Brettes og snus i alle retninger

TransNote-skjermen kan justeres i alle vinkler: Når en selger sitter via a vis en kunde, kan han snu skjermen 180 grader, trykke på en knapp som snur skjermbildet, og vise kunden hva han har notert.

Maskinen leveres med dokumentblokk til høyre, – eller til venstre for kjevhendte. Dokumentblokken kan brettes over selve PC-en, slik at TransNote blir maksimalt håndterlig.

Likner kompakte ThinkPad 240

Maskinens spesifikasjoner og tastatur er til forveksling likt den kompakte ThinkPad 240. PC-en er 3, 5 cm tykk og veier 2,5 kg.

Basismodellen har 600 MHz Pentium III-prosessor, 64 MB RAM og 10 MB harddisk. Maskinen har 2 USB-porter, men mangler seriell og parallell port. Et innebygd miniPCI-kort ivaretar modem- og nettverkskommunikasjon. Maskinen har kortplasser for PCMCIA- og CompactFlash.

Til Norge i februar

PC-en har en batterilevetid på 2,5 timer, men den digitale skriveblokken har beskjedent strømforbruk og kan brukes uten å slå på PC-en. Selv med bare 2-4 prosent gjenværende batterikapasitet, kan blokken brukes i 8 timer. Notatene lagres i en 2 MB flashminne, og overføres til PC-en så snart den slås på.

ThinkPad TransNote kommer i salg i Norge 28. februar. Prisen vil ligge rundt 30 000 kr, pluss moms.

Stadig flere ThinkPader

IBM solgte 13000 ThinkPader i Norge i 2000, og venter fortsatt vekst i 2001. PC-sjef Bjørn Roksvold er svært fornøyd med utviklingen: – Vi har konsentrert oss om high end-maskiner til det profesjonelle markedet. Det gir en positiv bunnlinje. Gjennomsnittsprisen for våre bærbare maskiner har faktisk økt med 20 prosent siste år, sier Roksvold som også fremhever ThinkPad-enes driftsikkerhet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse