Per Segerbäck

Annonse


El-overfølsom tapte mot Ericsson

Per SegerbäckI en rettsak avholdt i spesialtilpassete lokaler, opplyst utelukkende med talglys, og Segerbäck selv iført sin el-beskyttelsesdrakt, erklærte Arbeidsdomstolen at Ericsson hadde skjellig grunn for oppsigelsen.

– Den juridiske delen av affæren er over. Arbeidsdomstolen og Ericsson er enige i at jeg ikke er i stand til å arbeide, sier en skuffet Segerbäck til ITavisen.no.

Dette er første gang i Sverige at arbeidsgiveren får medhold ved prøving av loven som forbyr diskriminering av funksjonshindrede i arbeidslivet, ifølge IDG.se.

Sparket etter 22 år

Segerbäck begynte å jobbe for Ericssons utviklingsavdeling i Sverige i 1977, og oppdaget at han var el-overfølsom på slutten av 80-tallet. Når han ble utsatt for elektromagnetisk stråling fra dataskjermer, strømkabler, lysstoffrør o.l., fikk han problemer med kløe og svie i i huden, kvalme, svimmelhet, konsentrasjonsproblemer, og vansker med øynene.

Annonse


Etter hvert begynte Ericsson å tilpasse arbeidsplassen og kontoret til Segerbäck, blant annet med skjermet datautstyr og el-isolerte vegger. Likevel ble plagene etter hvert så store at Segerbäck var nødt til å flytte ut av byen til en hytte i skogen i Roslagen, langt unna basestasjoner for mobilnett og strømmaster.

Til tross for at han derfra arbeidet for Ericsson, fikk Segerbäck i slutten av 1999 sparken etter å ha møtt opp på et obligatorisk jobb-møte i full beskyttelsesdrakt. Fagforeningen Svenska industritjänstemannaförbundet (SIF) gikk til sak mot Ericsson på vegne av Segerbäck, og forlangte både jobben tilbake og fremmet et erstatningskrav på 165.000 SEK.

Ericsson fornøyd

– Vi er veldig fornøyde med Arbeidsdomstolens avgjørelse. Vi hadde saklig grunn for oppsigelse, og kunne ikke finne arbeidsoppgaver til ham, sier personalsjef Ann Katrin Jangren i Ericsson Utvikling AB til ITavisen.no.

Men Segerbäck er overbevist om at han fortsatt er arbeidsdyktig, og at det er mange jobber han er i stand til å påta seg i Ericsson. Hjemme har han blant annet full tilgang til Internett gjennom en el-skjermet PC, og kontakten med omverden opprettholdes ved hjelp av en spesiallaget telefon for el-overfølsomme. Likevel mener Ericsson at de ikke har noe å bruke den erfarne ingeniøren Segerbäck til.

– Det finnes mange arbeidsoppgaver på Ericsson som jeg kunne utført, men etter denne rettsaken vil ingen ansette meg, sier Segerbäck.

Jangren ønsket ikke å kommentere dette ytterligere.

Vil hjelpe og informere andre

– Jeg tror hele prosessen har skadet Ericsson. Det fine med dette sirkuset er at det har blitt rettet oppmerksomhet mot det stadig økende problemet med el-overfølsomhet, sier Segerbäck.

Noen har forslått at Segerbäck bør fremme saken for Europa-domstolen, men han er ikke selv helt sikker på om han vil gå videre i retten.

– Jeg får vel tilbringe resten av min tid på å hjelpe og å informere andre om denne sykdommen, sier Segerbäck til ITavisen.no.

Annonse