Annonse


Napstermonster fra Microsoft

Tidligere har Intel raslet i buskene med en Napster-løsning.Nå melder også Microsoft seg på musikklaget med et produkt som går under kodenavnet »Farsite». Programmet skal gjøre det mulig å lage et distribuert nettverk til lagring og effektive ASP-tjenester, med helt opp mot 100.000 datamaskiner.

Drømmen er selvsagt systemer som helt erstatter tjenester basert på sentrale servere. En forskergruppe ved University of California arbeider samtidig med en lignende løsning, kalt Ocenstore, initiert av sværinger som IBM og EMC.

De 100.000 datamaskinene i Farsite-prosjektet er forventet å lagre opptil 100 milliarder filer, hvilket krever en lagringskapasitet på 10.000 Tb. Ocenstore sikter på sin side mot 10 milliarder datamaskiner og 1000 milliarder(!) Tb informasjon.

Felles for systemene er at de baserer seg på serverløse filsystemer, og dermed unngår problemet med overbelastede servere.

Annonse


– Napster har en sentral indeks. Det er kun filsystemet som er P2P (peer-to-peer), sier Farsites prosjektleder Bil Boloski.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse