Annonse


Demper GPRS-forventninger

GPRS vil ikke gjøre dataoverføring særlig mye raskere enn det vi kjenner i dag. Faktisk vil data overført med modemet i Motorolas Timeport 260 gå langsommere enn det gjør med HSCSD (High Speed Circuit Switched Data).

Årsaken er at Timeport ikke kan bruke mer enn 2 tidsluker til nedlasting, mens HSCSD gir 3 tidsluker. Med 14,4 Kbit/s per tidsluke betyr det maks 28,8 Kbit/s nedlastingshastinghet for GPRS, men det for HSCSD vil være 43,2 Kbit/s.

Alltid pålogget

Det du får med GPRS er i første rekke et grensesnitt mellom mobiltelefonen og IP. Det betyr at når du skrur på telefonen kobler du deg samtidig til Internett. Dermed kan du sende og motta data når du måtte ønske det, uten å gå veien om en oppringt-tjener.

Fordelen med dette er at du kan motta tidskritisk informasjon på direkten, og at du kan laste ned e-post og annet uten å bekymre deg for at tellerskrittene går.

Annonse


Ingen smart mobil

Ulempen er at telefonen slik den fremstår i dag ikke innholder noen smarte applikasjoner. For å ha glede av å være »always on» må du samtidig ha telefonen koblet til en PC (eller PDA). Hvem går vel med en påskrudd PC under armen i tilfelle det skulle komme e-post?

Motorola sier at de snart er klare for å levere telefoner som innholder e-postlesere. Disse GPRS-telefonene vil sørge for at postkassen din alltid er åpen for den som ønsker å levere. Motorola har også utviklet en MP3-telefon som lar deg laste ned filer fra Internett for å spille dem av på telefonen.

Usikkert om priser

Foreløpig ønsker verken Telenor Mobil eller NetCom å si noe om hvordan de vil prise tjenestene, men trolig vil vi som kunder kunne velge mellom ulike typer abonnement.

De modellene vi har sett i andre land skiller seg fra hverandre ved at man kan betale lite i fast-avgift, mens prisen for overført data er høy (gunstig om du kun vil bruke WAP og mottar lite e-post).

Et annet alternativ er høy fastavgift og »rimelig» dataoverføring. Dette er mest lønnsomt om du laster ned større mengder data, surfer på Internett eller mottar mye e-post. Et tredje alternativ lar deg abonnere på en fast mengde data, eller et fast antall e-postmeldinger uten størrelsesbegrensning.

Kan koste dyrt

De dyreste operatørene tar i følge Motorola over 150 kroner per nedlastet MB. (Å laste ned en standard musikkfil i MP3-format vil dermed koste mellom 500 og 750 kroner).

I Danmark har operatørene antydet priser på rundt 15 kroner per MB. Det betyr at du kan bruke WAP på telefonen og betale under 2 øre per tastetrykk, samme hvor lang wap-seansen måtte bli, sier teknologidirektør John Bork Jepsen i Motorola.

Forskjellen på linje- og pakkesvitsjing er sentralt i utviklingen av raskere mobilnett.

Tenk deg at du skal gå hundre meter fra A til B. Med dagens løsning trenger du hele strekningen. Med GPRS er det nok med de korte intervallene der foten din faktisk berører bakken.

Betale for push?

Å betale for nedlastet data kan fort bli ubehagelig. Det er ikke gøy å motta reklame og annen søppel når du betaler i dyre dommer for å få det levert. Å bli pådyttet en melding hver gang du passerer et varehus med »gode tilbud» kan være irriterende nok, om du ikke må betale for det i tillegg.

Hvordan utgifter og inntekter skal fordeles mellom tjenestetilbydere og operatører er heller ikke klart, 3 uker før Telenor Mobil åpner sitt GPRS-nett. Men vi som forbrukere får helt sikkert vår del av utgiftskaka.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse