Annonse


– Rop ikke «VIRUS!» unødig

– Folk som ukritisk videresender virusvarsler, demonstrerer sin slette datakompetanse for både venner og dataforbindelser, sier leder Svein Stavelin i Den Norske Dataforening.

Antivirusselskapene registrerer flere tusen falske virusmeldinger i året, og hver dag får supportavdelingene telefoner fra kunder som beroliges etter å ha fått slike brev.

Lett å avsløre

Virusanalytiker Snorre Fagerland i Norman mener at lureriene er lette å avsløre.

– Hvis du oppfordres til å sende e-posten videre til alle du kjenner, kan du nesten ta det for gitt at det er falsk alarm, sier Fagerland.

Annonse


I følge Norman fremstår et typisk virusvarsel som om det er sendt fra et velkjent dataselskap, som for eksempel Microsoft eller IBM. På denne måten fremstår det som mer troverdig fro uvitende databrukere.

– En del folk sender dette videre til alle på adresselisten sin, ofte flere hundre e-postmottakere. Dermed får det hele raskt store proposisjoner. Og når en eller annen smarting for eksempel sender varslet til e-postmottakere på Universitetet, er kaoset utløst, sier Fagerland, til Newswire.

I stedet for virus – forvirring

De som lager falske virusmeldinger deler Stavelin inn i to grupper: De som vil ha det moro på andres bekostning og de som vil skape forvirring. De som vil lage forvirring, får folk til å rope ulv ofte nok til å de blir mer uforsiktige med å laste ned ukjente vedlegg. Denne gruppen er ofte skapere av ekte virus, i følge Stavelin.

Den vanligste virusene

Det varierer svært hvilket virus som til enhver tid er mest utbredt. I løpet av fjoråret var det Kakworm-viruset som var mest utbredt, i følge Trend Micro. Kakworm, som oppstod i oktober 1999, er ett meget seiglivet virus som i likhet med mange andre virus er pakket som en vbs.fil.

Dette ormeviruset ble kun spredt hos brukere med MS Internet Explorer eller en nettleser som støtter Windows Scripting.

Svært mange av de mest utbredt virusene spres kun gjennom e-postprogrammet Microsoft Outlook. Det berømte kjærlighetsviruset, VBS_LOVELETTER, ble distribuert ved at alle oppføringer i Outlook adressebok mottok den.

Hos Trend Micro finner du også en egen Virus-ordbok, som lister opp de vanligste sikkerhetstruslene, ulike alias på virus osv.

Her finner du en stor oversikt over lurevirus som:http://www.sophos.com/

De mest utbredt virusene per i dag:http://www.antivirus.com/pc-cillion/vinfo/

Les mer om virus:http://www.antivirus.com/
http://www.norman.no/
http://www.norton.com/

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse