Deskill

Annonse


Spionrobot jager programpirater

Deskill– Roboten reagerer på visse kombinasjoner av nøkkelord, sier Paul Udjus i Microsoft Norge til ITavisen.no.
Udjus er ansvarlig for selskapets anti-piratvirksomhet i Norge

Ni av ti program som selges på nett er ulovlig kopierte, opplyser Microsoft.

Robotporgrammet er utviklet av Microsoft og leter i nyhetsgrupper, pratekanaler, nettsteder, auksjonssteder, FTP-sider og på fildelingstjenester som Gnutella og Freenet.

Reagerer på piratslang

Foruten å reagere på typiske ord på piratspråk som »Warez» og »filez», kan produktet også se om produktnavn funnes nevnt sammen med produktord. Alt som finnes granskes senere av mennesker.

Annonse


Mellom februar i fjor og august i år fant Microsoft 7.500 nettsider og salgssteder ved hjelp av roboten, som kunne stoppes. I første omgang er det ikke meningen å politianmelde sakene men å stoppe virksomheten.

Men dersom et nettsted fortsetter sin virksomhet går man til ytterligere skritt.

For å samle bevis følger Microsoft opp sakene med blant annet med testkjøp av programvare. Deretter kontaktes nettleverandørene for å spore piratene.

Lykkes med å stenge sider

– Etter hva vi erfarer er hele 90 prosent av all programvare som finnes til salgs på nett ulovlige kopier, sier Udjus.

I følge Udjus er selskapet svært suksessrike i sin virksomhet med å stoppe piratsider. Gjennomsnittstiden for å ta ned en side er 48 timer.

Hva tallene er for Norge vet ikke Udjus, men tall fra BSA viser at 37 prosent av programvaren som benyttes er piratkopier.

Den 20. november opprettet Microsoft en egen tipstelefon, der man kan gi og få opplysninger om piratkopiering. Udjus innrømmer at tipstelefonen ikke har oppnådd den store telefontrømmen ennå, men regner med at det vil øke ettersom den blir mer etablert.

Flere tiltak på vet.

I tillegg til roboten pågår det tester av nye måter å beskytte programvare på. Det nye lisenssystemet med prenummerering, der programmet slutter å virke når nummerasjonstiden går ut, er en måte å gjøre piratkopier uinteressante for piratkopiering.

En annen måte som kan være aktuell, er at programmene alltid må registreres hos Microsoft. Om programmet ikke registreres etter et visst antall starter, vil det etter hvert være umulig å starte. Det forhindrer at brukeren legger inn programmet på andre maskiner.

En rekke kritiske røster hevder at Microsoft programvare er unødig dyr, og at den eneste muligheten til å minske piratkopiering, er å senke prisene.

Annonse