Annonse


Mobilprodusentene klar for GPRS

Motorola og Ericsson er i full gang med å produsere GPRS-terminaler, som mange i bransjen tror vil bli sterkt etterspurt i bedriftsmarkedet. GSM-nettene i mange land er allerede oppgradert eller under oppgradering til GPRS, til en kostnad som er bare et par prosent av hva UMTS vil koste.

Motorola sier til Wall Street Journal at de for tiden produserer “tusenvis” av GPRS-terminaler til sine kunder, i første rekke BT Cellnet i Storbritannia, T-Mobil i Tyskland, Mobilkom i Østerrike og Telsim i Tyrkia. Konkurrenten Ericsson vil være klar til å levere anseelige mengder GPRS-terminaler i første kvartal.

PDA med GPRS

Den franske produsenten Sagem satser stort på at mobilbrukerne vil ta GPRS-bølgen. Sagem vil lansere en håndholdt computer med innebygget GPRS-sender i første kvartal.

Sagems GPRS-PDA vil anvende Microsofts Pocket PC operativsystem, men kommer først bare med svart-hvitt skjerm. GPRS, med konstant oppkobling til internett, vil stille større krav til batterikapasiteten, og derfor er ikke fargeskjerm, som gjør det samme, tilrådelig, mener Sagem.

Annonse
PDA-produsenten Psion har også vist en prototype av en lomme-PC med GPRS-sender. Flere andre produsenter ventes å lansere sine produkter.

Nokia på gjerdet

Nokia er uvanlig avventende til GPRS-utviklingen. Selskapets nye flaggskip, PDA-alternativet Communicator, kommer i sin nye versjon med fargeskjerm, men uten GPRS.

– Vi vil ikke at våre kunder skal være forsøkskaniner, sier Nokia-talsmann Tapio Hedman. Det er uvante toner fra Nokia, som pleier å være blant de aller første til å ta i bruk ny teknologi. Nokia hadde sin første WAP-telefon på markedet i god tid før konkurrentene.

UMTS-lillebror

GPRS er lillebror til UMTS, med mange likheter. General Packet Radio Service tar det første spranget fra linjeskiftet til pakkesvitsjet mobilnett, som gir en langt bedre kapasitetsutnyttelse ved at signalene deles opp i pakker som finner sin egen vei gjennom nettet, slik datatrafikken gjør på internett.

Opp med farten

Erfaringene fra de første WAP-telefonene, som benytter linjeskiftet GSM-teknologi, har vært heller nedslående. Mens det japanske i-Mode-systemet, som har flere likhetspunkter med GPRS, men lavere overføringshastighet, har vist gnistrende vekst, er antallet WAP-brukere i Europa langt lavere enn forventet.

Mange brukerundersøkelser viser at kundene er misfornøyde med det langsomme oppkoblings- og oppdateringstempoet på dagens WAP-telefoner. I praksis er det som å ringe på nytt hver gang man “klikker” på en link. Med GPRS blir dette mye raskere, som i tillegg til “always on” får vel fire ganger så høy overføringshastighet som GSM.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse