Annonse


En-finger-tastatur til PDA’en

Systemet kalles FITALY, og består av et tasatur der tastene er plassert etter hvor ofte de brukes, og ikke etter verken QWERTY eller alfabetisk rekkefølge. Gevinsten er mindre bevegelse og raskere tasting, hevder Textware Solutions, som selger produktet.

Tastaturet skal gjøre det mulig å skrive 50 – 70 ord i minuttet (Textwares påstand), og har du lyst til å prøve selv kan du laste ned en demoversjon fra http://www.fitaly.com/wince/fitdemo.htm.

Nordiske tegn

Selve tastaturet består av et rutenett på 5×6 taster for bokstaver, med ekstra taster for funksjoner og tegn plassert på hver side. 4 av tastene i bokstavnettet fungerer som »space» (mellomrom), og dermed sitter du igjen med 26 bokstaver. Nordiske tegn får du ved å la fingeren eller pennen gli av tasten i en gitt retning.

Små taster

Tastaturet trenger litt tilvenning, og på en standard PDA er det ikke praktisk mulig å betjene det med fingrene (med mindre du har spesialtrimmede fingernegler). Etter en stund klarte jeg å betjene tastaturet relativt problemfritt, men uten å være i nærheten av den hastigheten jeg hadde med det ordinære tastaturet.

Annonse
Korte bevegelser

Hemmeligheten skal altså ligge i plasseringen av tastene. På et standard skrivemaskintastatur (QWERTY) ble bokstavene opprinnelig plassert slik at anslagshamrene på de manuelle skrivemaskinene ikke skulle hekte seg fast i hverandre ved rask inntasting. Tastaturet ble med andre ord laget slik at det ikke skulle være mulig å skrive for fort!

På Fitaly-tastaturet skal du kunne skrive 73 prosent av alle ord uten å bevege fingeren mer enn 2 taster fra sentrum av tastaturet (beregnet ut fra de mest brukte ordene på engelsk).

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse