Cubas nye gerilja

Internett-geriljaen har sett seg lei på nett-restriksjoner og arbeider for tilgang til musikk, e-læring og utenlandske nyhetssider.

– Jeg er en representant for generasjonen som ble født rett etter revolusjonen, sier en 31 år gammel representant for den nye gruppen »informaticos», til Washington Post.
– PC og Internett er nye måter å tenke på – Bill Gates og Linus Torvalds er våre guruer.

Internett er langt fra allemannseie på Cuba; kun 40.000 av landets 11 millioner innbyggere har tillatelse til å koble seg opp mot nettet, hvilket betyr at øya har et av de laveste dekningstallene på den sørlige halvkule.

Annonse

Vil ikke bo i et museum

Men den nye generasjonen »e-revolusjonære» har sett seg lei på informasjonsmonopolet, og har dannet en gerilja bestående av »informaticos» – tusenvis av unge, profesjonelle IT-brukere som er på nett til tross for kubanske lover som forbyr dette.

– Castro ønsker å bevare Cuba som en middelaldersk festning, sier Elizardo Sanchez, som er en av de ledende opprørerne.
– Vi risikerer å bli fengslet for å koble oss opp mot nettet. Heldigvis har vi venner i offentlige kontorer som lar oss bruke deres maskiner.

Andre bruker autoriserte passord fra arbeidsplassen for å komme seg på nett hjemme. Tilgjengelig på kaféSamtidig satses det store penger både på e-handel og etablering av Internett-kafeer på Cuba. Problemet med kafeene er bare det at det koster nærmere 50 kroner, eller en halv kubansk månedslønn, å være logget på nettet i én time.

Det ser imidlertid ut til å være endringer på gang. Kubanske myndigheter planlegger i følge Washington Post å etablere et dusin Internett-kafeer i Havana neste år. Deretter skal landet bruke nærmere én milliard kroner årlig på å bygge ut digitale linjer, trådløs teknologi og andre forutsetninger for å få kubanerne på nett.

Annonse
Annonse