Intel med 10 GHz nano-prosessor

Intels nye chip kan bestå av opp til 400 millioner transistorer. Transistorene måler kun 30 nanometre, og den minste komponenten har en utstrekning på 3 atomdiametre

Intel sier den nye teknologien vil gjøre det mulig å utføre 2 millioner regneoperasjoner på samme tid det tar for en pistolkule å bevege seg én tomme. Hastigheten er 10 GHz – til sammenligning har Intels mye omtalte Pentium 4 en kapasitet på nesten 2 GHz og er satt sammen av 42 millioner transistorer.

Dobles i flere år fremover

I løpet av de siste 20 årene av mikrochipens historie er størrelsen halvert hver 18.-24. måned – en trend som betegnes som »Moores Lov».

Annonse

– Vår forskning viser at disse små transistorene fungerer på samme måte som de vi har i dagens datamaskiner. Med andre ord er det ingen fundamentale hindringer for å produsere slike nanomaskiner i fremtiden, sier Gerald Marcyk, leder for Intels Component Research.

– Moores lov vil gjelde i mange år fremover. Vi forventer å doble hastigheten og antallet transistorer i flere år, ved å finne nye materialer som tillater oss å flytte grensene.

En prototype av en nano-transistor vil bli lansert i 2001. Den er designet i fellesskap av Intel, Motorola, AMD, Infineon og Micron Technology. Intel regner med at enheter med den nye transistoren innebygget vil være i salg i løpet av to mikroprosessor-generasjoner, som tilsvarer ca. fem år.

Annonse
Annonse