Annonse


– WAP har webdesignsyken

I følge dr. Nielsen er det lys i enden av WAP-tunnelen, dersom teknologien utvikles innenfor de rette rammene. WAP-tjenestenes problemer med å nå ut til publikum skyldes i stor grad brukergrensesnittet, som henger igjen i en tradisjonell web-tankegang.

Web=WAP

-Vi ser klare likhetstrekk mellom utviklingen av dagens WAP og problemene forbundet med den, og utviklingen av websider på midten av 90-tallet. Det er virkelig deja vu – slik utviklingen av web-tjenester ble forsinket på grunn av at man oppfattet dem som »brosjyrer», blir WAP-tjenester hindret av at man oppfatter dem som en forlengelse av web-tjenester, skriver dr. Jakob Nielsen i en artikkel for TheFeature.com.

Han har sammen med forretningspartner Don Norman i Nielsen Norman Group, gjennomført en undersøkelse av WAP-brukere i London. 20 personer ble utstyrt med WAP-telefon, brukte den én uke og skrev ned erfaringene i hver sin dagbok.

Cut. The. Words.

På bakgrunn av denne testen avleverte Nielsen Norman Group en rapport om brukervennligheten av WAP-tjenester og hva som kan gjøres for å få teknologien ut til større brukergrupper.

Annonse
– Undersøkelsen viser at WAP-tjenestene i tillegg til brukergrensesnittet, sliter med utdatert informasjon, ufullstendige tjenester og lang ventetid. Igjen samme problemer som red weben i tidlige faser.

– WAP-brukere ønsker ikke mye tekst. Slik man må kutte tekstene ned til det halve på web i forhold til trykte medier, må man kutte teksten ytterligere på WAP. Cut. The. Words., lyder budskapet fra dr. Jakob Nielsen.

Han spår at WAP kommer til å få to bruksområder; for det første som leverandør av tjenester som leverer raske svar på spesifikke problemer, som »Hvordan blir været?». For det andre vil teknologien bli brukt til underholdningsfokuserte tjenester, eller »leverandører av tidsfordriv».

New York Times har kalt Jakob Nielsen »the guru of Web page usability» og ZDNet har karakterisert ham som »the smartest person on the web». Nylig ga hn ut boken »Designing Web Usability: The Practice of Simplicity».

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse