Viruskiller

Annonse


Advarer mot jule-virus

ViruskillerI desember sendes som vanlig store mengder hyggelige julehilsener med e-post. Filer med snakkende, dansende og syngende nisser og andre julehilsener sendes mellom venner og bekjente.

Problemet er at disse filene – foruten å inneholde virus – ofte er så dårlig laget at de kan ødelegge brukernes maskiner.

Like sikkert som julekvelden.

– Vi ser det samme hvert år, og som vanlig er det de samme enkle rutinene som gjelder for behandling av e-post. Åpne aldri vedlagte filer om du ikke er helt sikker på hva de inneholder.
Selv om avsenderen er noen du stoler på er det dessverre ikke noe bevis på att filene er trygge. Og skulle du få en julefil som ødelegger maskinen, så pass på at du ikke sender den videre, sier adm. direktør Svein Løseth i Protect Data AS.

Protect Data AS har laget en oversikt over de siste virusene som truer med å ødelegge julestemningen på nettet.

Annonse
  • W32/Music-D og W32/Music-E W32/Music
    er en orm som automatisk tilknytter seg visse websteder og oppdaterer seg selv. Deretter sender den seg selv videre til e-postadresser på den smittede datamaskinen. Teksten i e-posten lyder: “Hi, just testing email using Merry Christmas music file, you’ll like it.”

    Ormen er en vedlagt fil med navnet music.com, music.exe eller music.zip. Når den åpnes spilles de første tonene av “We wish you a Merry Christmas” til en liten tegneserie med julenissen. Når sangen er over dukker det opp et skilt med “Merry Christmas” og deretter starter musikken igjen.

  • W32/Navidad-B (variant av W32/Navidad-ormen)
    Ormen sendes i en vedlagt fil med navnet EMANUEL.EXE. Hvis brukeren klikker på ikonet dukker det opp et dialogvindu med teksten “Nunca presionar este boton” (“Klikk aldri på denne knappen”).

    Om brukeren likevel klikker på knappen dukker det opp et vindu med tittelen “Emmanuel…..” og med teksten “Emmanuel-God is with us!May god bless u.And Ash, Lk and LJ!!”. Hvis brukeren forsøker å lukke e-postmeldingen viser ormen i stedet en melding med tittelen “Emmanuel…” og teksten “May GOd bless u;D”. Ormen leser av andre e-postmeldinger og sender seg selv videre til avsenderne.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse