Annonse


Internettstandard bremser HSCSD

Det er dermed heller ikke mulig for Telenor å øke farten på nettsurfingen til 43,2 kbps. Det er modemene som utveksler data mellom Internett og omverdenen som kun formidler data over standardiserte hastigheter. Høyeste tilgjengelige hastighet i dagens mobilnett er altså 38.400.

Raskt like vel

Dette er like vel fire ganger raskere enn nedlasting med ordinær 9,6 kbps mobiltelefon. Mange brukere med analoge telefonlinjer har ikke høyere hastighet enn dette (38.400) på hjemme-PCen.

Opplastingshastigheten er 14,4 kbps, men denne kan settes opp til det dobbelte mot at du ofrer den ene av de tre tidslukene for nedlasting.

Ny teknologi

Neste nivå ligger på 56 kbps, men for å oppnå dette trenger du 4 tidsluker i 14,4 nettet (57,6 kbps). Siemens utvikler nå en telefon som skal kunne utnytte opp til 6 tidsluker, men dette støttes foreløpig ikke av Telenor.

Annonse
EDGE raskere enn UMTS

Det er også en del spenning knyttet til alternativet EDGE, der tidslukene økes fra 14,4 kbps til ca 48 kbps. I teorien er det mulig å utnytte 8 tidsluker totalt og komme opp i overføringshastigheter rundt 400 kbps.

Dette er raskere enn både GPRS og UMTS, og kan bli et alternativ for operatører som ikke har klart å skaffe seg UMTS-lisens. Telefoner som støtter denne hastigheten vil i følge Ericsson være klare for markedet i siste halvår av 2001.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse