Annonse


Demmer opp for nazister på nett

Nazi-offrene samler seg nå med egen hjemmeside.

– Alt er ikke svart eller hvitt. Om man er et taust vitne til den svarte siden, ser men ikke gjør noe – hvilken side tilhører man da? Spørsmålet stilles på den ferske siden www.30november.nu.

Nazi-trusler

Etter april 1999 er det bestilt 1.048 passbilder fra ulike postbokser som brukes av nazister.

Flere av disse bildene er kommet på hjemmesider laget av nazister, og med oppfordringer til å bruke vold. I ekstreme tilfelle med et budskap om at det er belønning for å drepe, melder den svenske avisen Dagens Nyheter.

Annonse
Stridens dag

30 november er datoen for Karl XIIs død, og datoen er lenge blitt markert av svenske nazister og rasister.
Den nye hjemmesiden tar utfordringen med å kalle seg selv www.30november.nu.

Formålet med siden er å demme opp for fremmedfiendlighet. Men den er ikke bare rettet mot den ekstreme høyresida. Siden lover å skaffe informasjon om nazisme, kommunisme og såkalte autonome grupper.

20 i fengsel

Det er vel et år siden fire svenske aviser outet 62 svenske nynazister og medlemmer av kriminelle MC-gjenger. Etter det har det svenske politiet kjørt en hard linje.

Men det har også ført til at ti av de tidligere nazistene har oppgitt sine standpunkt, to jobber i Exit, som hjelper snauskallene tilbake til et normalt liv.

To har også forlatt Hells Angels. 20 av personene som ble hengt ut på avissidene er i dag i fengsel, skriver Dagens Nyheter.

Bak flere drap

Viljen til å stoppe de høyreekstreme er blitt svært mye sterkere de siste årene. Flere drap, grove overfall og misshandel har ført til dette. Nå kastes nazister ut fra flere organisasjoner, og forhindres fra å gjøre førstegangstjeneste. De militære er på vakt. Det har ført til at mange snauskaller har latt håret gro igjen.

Det er kanskje derfor Kystartilleriet i Gøteborg har innført svømmetest for sine nye rekrutter. Ikke så mye for å finne ut om de virkelig kan svømme. Derimot blir det sjekket om de vernepliktige har tatovert inn hakekors og runer på kroppen.

Ofrene samles

Nettsiden skal også være et diskusjonsforum og en kunnskapsbank. Bak initiativet til siden står blant annet politiet, Svenska Kyrkan, Røde Kors, organisasjon for krimofre – Brottsofferjouren – og en rekke andre.

– Mennesker som lever med trusler fra nazister skal kunne diskutere med hverandre på hjemmesiden, sier Hans-Erik Lundqvist til Östgöta Correspondenten.

Han er en politimann fra Linköping, som tok initiativet til tjenesten.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse