Annonse


Disse fire får UMTS-lisens

(Artikkelen er oppdatert kl. 17.55, onsdag 29.11.00)

På en pressekonferanse i dag, onsdag 29. november, opplyste samferdselsministeren hvem departementet mener bør får UMTS-lisenser. I morgen fredag skal Kongen i statsråd ta beslutningen – som det neppe blir noen endringer på.

UMTS-vinnerne

Dermed kan følgende fire operatører forberede seg på å bygge ut UMTS:

  • Broadband Mobile ASA (Enitel og Sonera)
  • Netcom
  • Tele2 AS
  • Telenor

– Samtlige søker har oppylt minimumskrafene til dekning og utbygginghastighet, sier samferdselsminsiter Terje Moe Gustavsen.

Annonse
Taperne

Tre tapere står igjen etter at UMTS-lisensene er tildelte:

  • Orange Norge AS (Består av Orange og Bredband Mobil i samarbeid med de norske selskapene Schibsted, Nera, Bane Tele, Norsk Aller, Veidekke og Four Seasons Venture III). Telenor.
  • BusinessNet (Et konsortium bestående av Tele 1 Europe, Western Wireless International og Rix Telecom).
  • Et konsortium bestående av Orkla, Dagbladet, Hafslund, Hakon Gruppen, NorgesGruppen, OBOS/NBBL og Posten Norge.

Åpner om et år

Ti prosent av befolkningen i 12 tettstedene skal være dekket innen ett år etter tildelingen. Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Drammen, Kristiansand, Bodø, Tromsø, Fredrikstad/Sarpsborg, Porsgrunn/Skien, Tønsberg/Åsgårdsstrand og Sandefjord.

40 prosent av hver av åtte av de 12 stedene skal være dekket innen tre år etter tildelingen.

UMTS-peratørene skal dekke 90 prosent av befolkningen i 12 spesifiserte områdene innen 5 år etter konsesjonstildelingen.

Forsinket

Det har vært reist tvil om det i det hele tatt er mulig å åpne om et år på grunn av en fryktet mangel på både infrastruktur (basestasjoner o.l.) og terminaler (mobiltelefoner o.l.).

Samferdselsministeren er foreløpig ikke villig til å fire på krava, og uttrykte på pressekonferansen onsdag at det kan være aktuelt å bruke press mot de fire lisensinnehaverne dersom de ikke klarer fristene.

Les mer om krav til utbygging og søkerne ved å klikke på i lenkene nedenfor.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse