Annonse


ADSL gir mer sensur?

ADSL er en asymmetrisk tjeneste, som innebærer at det er svært ulik hastighet på trafikken, som går ut fra maskinen og den som kommer inn.

Maks oppstrømshastighet i Telenor sitt ADSL-tilbud for privatmarkedet er for eksempel 256 kbit/s, mens maks nedstrømshastighet er 1024 kbit/s.

P2p skaper trafikk og utgifter

Den stadig mer populære peer-to-peer teknologien er ikke helt forenelig med ønskene for hvordan raskere datanett skal benyttes. Napster, Gnutella og norske Sharetraxx, er alle tjenester som innebærer at brukerne deler filer som ligger lokalt.

Med ADSL og kable betaler man dessuten en fastavgift, og ikke per minutt. Da kan men hente så mye data og sende data så mye man vill, uten å betale noe ekstra.

Annonse
Fildeling innebærer at brukere »besøker» hverandres maskiner og laster ned informasjon, noe som kan lage trafikkaos på linjene til nettleverandørene. Ikke minst vil dette blir aktuelt dersom filmer blir en del av fildelingstjenestene.

Dette vil gå utover DSL-boksen til leverandøren, men det største problemet er at det er dyrt for ADSL-leverandøren å kjøpe seg nok båndbredde mot resten av Internett for å håndtere trafikken.

Stor kontroll over innhold

Serverne til leverandørene vil være plassert innenfor landets grenser, noe som innebærer at nettleverandørene får stor kontroll over innholdet på nettet.

NextGentel er godt i gang med utbyggingen av sitt ADSL-nett.
– Har NexGentel planer om å stenge for visse typer tjenester?

– Vi forholder oss til det regelverk som gjelder – og de norske lover, sier markedsdirektør Morten Ågnes i Nextgentel, til ITavisen.no.

Han medgir at de som nettleverandør vil få kontroll over innholdet som går ut til kunden, men understreker også at de ikke har som mål å være en sensurinstans.

– Vårt mål er å ha en etisk profil, men også åpne for tekniske muligheter, sier Ågnes. Samtidig sier han at kunden skal ha det samme tilbudet som i dag finnes på Internett.

NextGentel har ikke detaljbestemt hvordan deres tilbud vil se ut med tanke på innhold. Men hva de legger i en etisk profil, kan vi bare gjette på. Det kan bety at sider med porno og andre uønskede elementer vil stenges ute fra nettet.

Telenor og UPC har begge en klausul i sin avtale med kundene, som forbyr kunden å kjøre servere på sine maskiner. Om dette blir fulgt opp av alle og enhver er lite trolig. En rekke produkter fra andre leverandører gjør nettopp servere på egen maskin mulig.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse