Annonse


Apehjerne styrer robot

– Det var et fantastisk syn å se roboten i laben bevege seg, når vi visste at den var styrt av signaler fra en apehjerne på Duke University. Det var som om apen hadde en 100 mil lang virtuell arm, sier Mandayam Srinivasan på Massachusetts Institute of Technology.

Disse eksperimentene vil trolig kunne danne grunnlaget for fremtidige hjernestyrte maskiner, skriver Reuters. På denne måten vil man for eksempel kunne styre proteser direkte med hjernen.

Forskere fra MIT og Duke University i North Carolina koblet elektroder til en apehjerne, og registrerte hjerneaktiviteten, mens apen utførte oppgaver og beveget på armer og ben. Denne informasjonen ble deretter matet inn i en datamaskin, og håndbevegelser ble nøye analysert og sammenlignet med de registrerte signalene fra hjernen.

Derfra kunne man altså etter detaljerte kalkuleringer være i stand til å regne ut hva slags hjernesignaler som korresponderte med hvilke håndbevegelser. Deretter ble hjernesignalene fra apen brukt til å kontrollere en robotarm.

Professor i neurobiologi ved Duke, Miguel Nicolelis, sier til Reuters at dette systemet representerer et viktig skritt i å gi muligheter for bevegelse til paralyserte pasienter.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse