Annonse


Julehandel på nett

En rekke av de typiske julegavene, er definitivt den type harde gaver det finnes et godt utvalg av på nettet. CD’er, bøker og elektroniske artikler er alltids populært og finnes i fleng på nett. I tillegg kan du også kjøpe myke gaver som sokker og undertøy .

Det vanligste er to til syv dagers leveringstid, men da er det snakk om virkedager. Sender du inn bestillingen din fredag ettermiddag, kan det fort gå 11 dager før varen er i hus. I tillegg har Posten det svært travelt før jul.

Beregn derfor fem til syv dagers forsinkelse i Posten, den siste uken før julaften. Vårt råd er at bestiller varer på nett senest tre uker før den store dagen. Men dette er ikke nødvendig på alle nettbutikker i følge adm. direktør, Erik Sandtrø hos Komplett.no

Annonse
-En uke før julaften er tilstrekkelig dersom du bor i Finnmark. Bor du i Oslo vil det ikke ta mer enn et par dager før varene fra oss er hos deg, sier Sandtrø.

I fjor priset man handling på nett og alle hevdet at varerene ville bli billigere enn i butikken, da man kuttet ned på et ledd i kjeden. Dette er ennå ikke tilfellet.

Her finner du et knippe typiske julegaver, hva de koster både på nett og i fysisk butikk og vår vurdering av beste handlemåte.

Musikk

ITavisens CD-valg: Fat Boy Slim »Halfway between the Gutter and the Stars» Pris på nett: 139 kroner + 30 kroner i frakt – totalt 169 kroner (hos Shopnet.no)Pris i ordinær forretning: 149 kroner (Platekompaniet)

Vår vurdering:
Med unntak av få spesialtilbud er det svært sjeldent at musikk på nett er billigere. Inkluderer man fraktkostnader ender det gjerne noen kroner over. Rett for jul kan mye være utsolgt i tillegg.

Mobiltelefoner (uten abonnement)

ITavisens telefonvalg for julen: Nokia 3310
Pris på nett: 2090 kroner hos GSM.no 1790 hos NorData + gebyr
Pris i butikk: 2045 kroner hos Telehuset (kan handles på nett)

Vår vurdering:
Det kan lønne seg å kjøpe mobiltelefon på nett, men forsikre deg først om at telefonen finnes på lager. På nett er det lettere å sammenligne priser. Både Zoomit, Mobilguiden og SOL Shopping har prissammenligninger, men vær obs på at de ikke alltid har med de billigste butikkene.

Sokker/undertøy

Cubus/ Dressmann på nett: Stort sett tilsvarende priser som i butikkene – noen tilbud. (gratis frakt før nyttår)Priser i ordinære forretninger: Likt som på nett.

Vår vurdering:
Det finnes ikke mange norske nettsteder som selger sokker og undertøy på nett. Men skal du ha greit undertøy av OK kvalitet, er det en greiit å handle hos Cubus/Dressmann. Men vil du ha tak i litt mer eksklusivt undertøy må du gå i til en fysisk butikk.

Varner-gruppen ble nylig en del av Homebox-konseptet. Fremt til nyttår er det dessuten gratis frakt, og du kan få varene levert på døren. Ikke minst en ypperlig måte å kjøpe et helt års sokkeforbruk på i samme slengen, når du handler sokker til bestefar i julegave.

Bøker

ITavisens bokvalg: J.K. Rowling »Harry Potter and the Goblet of Fire» Pris på nett: 214 kroner + 29 kroner i frakt (Hos bol.com)Pris i butikk: 169 kroner (Hos Norli)

Vår vurdering:
De aller fleste bøkene på nett har lik pris som i en fysisk forretning. Fraktkostnaden på bøker er stort sett 29 kroner, men øker ikke med flere bøker. Mindre bokhandler har ofte et noe dårlig utvalg, så skal du handle litt utenfor de store listetoppene anbefales du å sjekke tilbudet på nett først.

MP3spiller

ITavisens valg: RIO 600
Pris på nett: 2.540 kroner + frakt (Hos MP3shop-norway.no)
Pris i butikk: 2.490 kroner (Hos Arngren/ like pris i butikk og nett)

Vår vurdering
Utvalget av MP3-spillere hos norske nettbutikker er ennå for dårlig. Butikkjeden Spaceworld gikk nylig på nett, men av MP3-spillere selger de kun Sony over nett. Disse spillerne er veldig bra men mye dyrere enn sine konkurrenter. Komplett.no har relativt bra utvalg med fem ulike spillere, som alle ligger litt under butikkpris.

Enkelt og lite stress

Av de tradisjonelle butikkjedene som selger klær, er langt i fra de fleste på nett. Klokt nok har de fleste avventet situasjonen, men nylig kom Varner-gruppen, der Cubus ligger under, med sitt nettilbud tilknyttet Homebox-konseptet.

Vil du besøke et varehus på nett er dette et godt utgangspunkt. Her finner du matvarer, klær, fotoutstyr og elektriske artikler på ett sted, og varene fra de ulike butikkene blir sendt samlet fremt til døra hvis du ønsker det.

I den typiske familie, er det ikke uvanlig at konene står ansvarlig for gaveinnkjøp til barn, slekt og venner, men netthandelen bør absolutt åpne for at far deltar mer aktivt enn tidligere.

Litt surfing og prissammenligning tærer ikke på folk på samme vis som løping fra butikk til butikk, og det er vel trolig denne løpingen som har fått mange menn til å overlate ansvaret til sine kvinner.

Dårligere utvalg

Generelt er utvalget mye dårligere på nett, men det kan være noen få kroner å spare, særlig på mobiltelefoner og annet tilleggsutstyr til telefon, samt elektriske artikler og data.

Tjenester som Snapp.no og Zoomit.no gjør dessuten det enkelt å sammenligne priser, noe som er vanskelig når du løper fra butikk til butikk.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse