Annonse


Rediger videofilmene selv

Redigering av video har lenge vær forbeholdt proffbrukere med raske maskiner og store harddisker.

Men faktum er at de fleste maskiner som selges i nå har langt bedre ytelser enn maskinene som ble brukt profesjonelt for bare et par år siden. Det betyr at du trolig har både kraft og minne nok i PCen til å bli din egen videoregissør.

Systemkravene til de enkleste redigeringskortene ligger på Pentium II, 233MHz eller tilsvarende. Videre trenger du 64 MB RAM og 30 MB ledig plass til software. Dessuten må du ha plass til å lagre videofilene. I full kvalitet går det med 2,2 GB til 10 minutter video. Kortene koster fra 1.500 kroner og oppover.

Hensikten med et videokort er å få hentet opp og digitalisert bildene. Fra et digitalt videokamera gjøres dette direkte over FireWireporten på redigeringskortet. Har du ikke digitalt kamera finnes det også kort som digitaliserer analoge signaler.

Annonse
Studio DV Plus

Vi har testet et videokort fra Pinnacle med navnet Studio DV Plus. Kortet har en utsalgspris på ca. 3.000 kroner, og leveres med et eget program for redigering. Med dette kortet kan du føre den ferdig redigerte filmen tilbake til både digitale og analoge videokameraer (opptakere).

Selve redigeringsprogrammet er enkelt å bruke, men faktisk svært effektivt. Du ser raskt hvordan klippene dine vil bli på den ferdige filmen (preview uten rendering). Dessuten har du et redigeringsverktøy for grafikk som er så enkelt at det er en fryd. Med dette lager du tekster, plakater, logo, rulletekst eller nesten hva som helst på videoen din.

Videoen kan selvsagt også lagres som en fil du kan brenne på en CD eller sende som e-post. Da er det viktig å velge riktig komprimering, slik at du ikke ender opp med å sende en fil på flere GB til slekt og venner.

Ellers er det ikke uvanlig at man i alle fall til å begynne med er så imponert over hvor lett det er å lage overganger at man koker sammen et eneste kaos av blafrende klipp og effekter.

Avanserte effekter

Forskjellen på de rimelige og de dure videokortene går gjerne ved muligheten for å sanntidsredigere 3-D effekter. Dette lar seg ikke gjøre med Studio DV, som heller ikke gir deg anledning til å separere lydsporet fra bildefilen. Dermed kan du ikke la lyden fra ett klipp danne bakgrunn for bildene fra et annet. Det finnes måter å omgås dette problemet på, men det krever tilleggsprogramvare som kan lagre lydsporet fra en avi-fil som wav-fil.

Synes du dette høres innviklet ut? Trøsten får være at dette er programmer det er lettere å bruke enn å forstå.

Her ser du et eksempel på hvordan en slik video kan bli seende ut:

*Du trenger siste versjon av Windows Media Player for å spille av denne videosnutten. Har du ikke det, kan du hente oppgradere systemet ditt her

Får du ikke opp videosnutten ovenfor kan du laste ned filen her . Filen er ca. 35 sekunder lang, og 442 kb stor.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse